Клінтон застерегла Україну від "фальшивого вибору"

П'ятниця, 2 липня 2010, 19:48
Держсекретар США Гіларі Клінтон вважає, що Україна не повинна обирати, з ким бути - з Росією чи з Заходом.

Про це вона сказала на спільній прес-конференції з президентом Віктором Януковичем .

"Дехто намагається примусити Україну зробити вибір між Росією та Заходом. Ми переконані, що це фальшивий вибір. Україна є незалежною державою, і ми сподіваємося, Україна матиме добрі стосунки з сусідами", - сказала Клінтон.

"Ми не вважаємо, що концепція сфер впливу є правильною. Ми переконані, що українці самі мають простеляти свій шлях, і в цей момент вони можуть сподіватися на підтримку США", - додала Клінтон.

Держсекретар США також пообіцяла слідкувати за процесами в Україні.

"Ми обговорили (з Януковичем) важливість захисту української демократії шляхом підтримки міцного громадянського суспільства, незалежності ЗМІ та прозорості державного сектору", - сказала вона.

"Ми високо оцінюємо нещодавні заяви президента щодо підтримки свобод ЗМІ, і ми працюватимемо з владою України, щоб забезпечити ці критично важливі свободи", - додала Клінтон.

У свою чергу президент Янукович пообіцяв, що Україна вивезе зі своєї території весь високозбагачений уран за один раз.

"Ми прийняли рішення про поступове вивезення високозбагаченого урану з України. Цей процес уже практично розпочатий", - повідомив Янукович.

"Зараз проходить підготовча робота, результатом якої стане одноразове вивезення високозбагаченого урану, завезення в Україну низькозбагаченого урану, технологій та обладнання для наших наукових центрів", - додав він.

За його словами, це потрібно Україні як державі, що експлуатує ядерні енергоблоки.

Янукович розповів, що обговорив з Клінтон ситуацію в Україні.

"Приємно, що США позитивно оцінюють політичну стабілізацію в Україні, посилення ефективності системи державної влади та перші кроки до створення системи реформ", - сказав Янукович.

 

Фото прес-служби президента

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...