ТУРЧИНОВА ЗБИРАЮТЬСЯ ВИКЛИКАТИ НА ДОПИТ

Середа, 1 вересня 2010, 09:58

Колишнього першого віце-прем'єра Олександра Турчинова можуть притягти до відповідальності за спробу продати через Держкомрезерв газ за заниженою ціною.

Як розповіло газеті "Дело" джерело в Генпрокуратурі, Генеральна прокуратура порушила кримінальну справу за фактом незаконного продажу Держкомрезервом природного газу приватним структурам.

За словами джерела, у результаті спільних перевірок прокуратури й Служби безпеки були виявлені значні фінансові зловживання при спробі продати 1,3 млрд. куб. м газу за заниженою ціною - 500 грн. за 1 тис. куб. м.

Не виключено, що саме у цій справі притягнуть до відповідальності першого віце-прем'єр-міністра в уряді Юлії Тимошенко - Олександра Турчинова.

За інформацією газети, у жовтні 2009 року він схвалив "товарну" схему погашення боргу НАК "Нафтогаз України" перед Держрезервом. Надалі Держрезерв продав чотирьом компаніям ("Вальтер Торг", "Алан-Трейд", "Логістік-Інвест-Груп" і "Євро Буд Груп") права вимагати в "Нафтогазу" 1,3 млрд. куб. м газу.

Угоди про продаж прав вимог за дорученням Держрезерву укладало ДП "Ресурспостач", яке від імені комітету проводить аукціони з продажу матеріальних цінностей.

За інформацією джерела газети, відповідно до договорів, "Алан-Трейд" і "Євро Буд Груп" мали заплатити за куплені права 112 млн. грн., "Вальтер Торг" - 111,9 млн. грн., "Логістік-Інвест-Груп" - 110,57 млн. грн. Виходить, що компанії закуповували газ за ціною 500 грн. за 1 тис. куб. м, що в 4 рази нижче ринкової ціни.

Міністр екології Микола Злочевський, який до цього очолював Держрезерв, повідомив виданню, що одна з чотирьох компаній належала арештованому екс-заступнику глави Держкомрезерву Миколі Синьковському.

За словами Злочевського, саме він після приходу до керівництва матеріальним резервом, визнав вищезгадані договори недійсними. "Я в останню хвилину зупинив цей продаж, коли прийшов на посаду глави Держкомрезерву", - зазначив Злочевський.

У липні Генпрокуратура повідомила, що опротестувала розпорядження Держрезерву.

Тепер Генпрокуратура планує притягти до відповідальності всіх, хто давав дозвіл на купівлю газу за заниженою ціною. У такому випадку не уникнути допитів і Турчинову.

"Ми вже порушили кримінальну справу, і одним із перших викличемо на допит Турчинова", - заявив газеті співрозмовник у Головному слідчому управлінні ГПУ.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування