Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"ГАЗПРОМ" ХОЧЕ ВЛИТИ В СЕБЕ "НАФТОГАЗ"

Вівторок, 7 вересня 2010, 17:41
 

Глава "Газпрому" Олексій Міллер повідомив, що співробітництво російського газового монополіста з НАК "Нафтогаз України" має обов'язково закінчитися злиттям цих двох компаній.

Про це він заявив у вівторок кореспондентові "Дела". 

За словами топ-менеджера, спочатку сторони створять  спільне підприємство (СП), у котре ввійдуть активи "Газпрому" і "Нафтогазу". Другий крок - злиття "Газпрому" і "Нафтогазу" (тобто фактично "Нафтогаз України" увійде до складу "Газпрому").

"Нам не цікаве створення СП заради самого СП", - повідомив Міллер.

Також керівник "Газпрому" заявив, що російська сторона не зацікавлена в модернізації газотранспортної системи України, у випадку, якщо не буде створене СП.

На питання журналіста щодо гарантованих обсягів транзиту газу через Україну (українська сторона хоче, щоб "Газпром" вказував у контракті мінімальний рівень транзиту газу), Міллер заявив, що мінімальні обсяги поки не обговорюються.

Щодо цінової політики для населення, то глава "Газпрому" дотримується думки, що в Україні газ для населення має коштувати стільки ж, скільки й у Росії.

Як відомо, зараз населення України платить за газ близько 100 доларів за тисячу кубометрів. У Росії ж газ для населення обходиться на рівні 60 доларів за тисячу куб. м.

Для промисловості ціна на природний газ теж буде істотно нижче. Внутрішня ціна для українських підприємств буде розраховуватися за формулою: експортна ціна - вартість транзиту - експортне мито (30%).

"Це означає, що ціни для українських підприємств будуть на 40% нижче, ніж для європейських", - пообіцяв Міллер.

Як відомо, раніше повідомлялося, що "Газпром" може погодитися на зниження цін на газ для України після того, як НАК "Нафтогаз" поверне 12,1 млрд. кубометрів газу трейдеру RosUkrEnergo, 50% акцій якого належать "Газпрому", а 45% - бізнесменові Дмитрові Фірташу.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування