Співробітників ТВі підозрюють у незаконній "прослушці" розмов

Четвер, 9 вересня 2010, 09:18

Прокуратура Києва 8 вересня порушила кримінальну справу за фактом незаконного прослуховування телефонних розмов пов'язаних із телеканалом TBi людей.

Як пише "Комерсант-Україна", слідчий з особливо важливих справ прокуратури Києва В. Свірєпов порушив справу за фактом незаконного прослуховування телефонних розмов колишнього виконавчого директора телеканала Євгена Яковича і радника одного із засновників TBi Володимира Гусинського - Ігоря Малашенка.

Кримінальна справа (№50-5876) порушена за ч. 2 ст. 163 ("порушення таємниці телефонних розмов, здійснене з використанням спеціальних засобів, призначених для негласного зняття інформації"), ст. 182 ("порушення недоторканності особистого життя") і ч. 2 ст. 359 КК ("незаконне використання спеціальних технічних засобів одержання інформації, здійснене за попередньою змовою групою осіб").

Відповідно до постанови про порушення справи, із заявою про порушення таємниці телефонних розмов у прокуратуру Києва звернувся адвокат, який діє в інтересах Малашенка та Яковича.

Про порушення їхніх прав стало відомо у ході розгляду позову New Media Holding Сompany, що належить Гусинському, до співзасновника телеканалу TBi Костянтина Кагаловського, який перебуває зараз у провадженні Верховного суду штату Нью-Йорк (США) (позов був поданий 14 грудня 2009 року: Гусинський звинувачує Кагаловського в незаконному присвоєнні 50% телеканалу TBi).

Із постанови випливає, що 19 серпня під час розгляду справи адвокатами Кагаловського були надані аудіофайли телефонних розмов громадян Російської Федерації Ігоря Малашенка та Євгена Яковича, які представники Кагаловського збираються використовувати як докази.

"При цьому із запису телефонних розмов убачається, що вони здійснювалися на території України, ймовірно, у Києві. Абоненти, чиї розмови зафіксовані на наданих записах, у момент спілкування перебували в різних державах, тобто на суттєвій відстані один від іншого, що вказує на застосування під час отримання інформації спеціальних технічних засобів, призначених для негласного зняття інформації", - йдеться у постанові про порушення справи.

Малашенко і Якович про порушення кримінальної справи за фактами, викладеним у їхній заяві, дізналися від кореспондента газети.

"У мене поки немає інформації про те, як відреагувала прокуратура. Можу тільки підтвердити, що така заява була, але яке рішення по ній прийнято, я поки не знаю", - сказав Якович. При цьому він не став уточнювати, які його телефонні розмови викликали інтерес адвокатів Кагаловського.

А Малашенко заявив: "Це аудіозаписи моїх розмов із дружиною. Наскільки я розумію, вони були зроблені в жовтні-грудні минулого року. Обсяг записів великий: вона перебувала в Іспанії, а я - у Києві, і ми щодня подовгу розмовляли. Але я так і не зрозумів, що, надавши запис цих розмов, намагаються довести адвокати Кагаловського".

З питань у ході судових розглядів Малашенко зробив висновок, що "ці записи були зроблені з використанням устаткування телекомпанії TВi за участю її співробітників і людей, які мають до неї безпосереднє відношення".

Гендиректор Tвi Микола Княжицький не зміг прокоментувати це: "Уперше про це чую", - сказав він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування