США: Місцеві вибори були гірші за президентські

Середа, 3 листопада 2010, 12:01
Рівень відкритості і чесності місцевих виборів знизився в порівнянні з попередніми виборами президента.

Про це йдеться в заяві уряду США, повідомляє Обком з посиланням на Українські новини.

"Попередні повідомлення від спостерігачів за виборами вказують, що місцеві вибори в Україні 31 жовтня не відповідали рівню відкритості і чесності, встановленому останніми президентськими виборами, що відбулися раніше в цьому році", - зазначають у США.

У заяві йдеться, що міжнародні та українські місії спостерігачів, зокрема громадська організація "Опора", повідомили про численні процедурні порушення в день виборів.

Спостерігачі, наприклад, звертають увагу на недостатню підготовку членів виборчих комісій, що сприяло процедурним порушенням та організаційним проблемам.

У той же час спостерігачі відзначають і поліпшення якості списків виборців у порівнянні з президентськими виборами.

У заяві йдеться, що спостерігачі і міжнародні експерти називають джерелом проблем в день голосування закон про місцеві вибори, ухвалений Верховною Радою в липні.

На їхню думку, хоча закон і був удосконалений у вересні, проте його положення перешкоджали реєстрації деяких кандидатів, дозволяли застосовувати адмінресурс під час виборчої кампанії, створювали дисбаланс у складі виборчкомів, ускладнювали процедури реєстрації та голосування.

Також уряд США готовий допомогти Україні з реформою виборчого законодавства.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування