У Європі вирішили знову відкласти українське питання

П'ятниця, 5 листопада 2010, 08:47

Європарламент планує знову відкласти ухвалення резолюції про ситуацію в Україні.

Про це пише газета "Комерсант-Україна" з посиланням на представників делегації ЄП зі співпраці з Україною.

Резолюцію Європарламенту про ситуацію в Україні планувалося ухвалити ще у жовтні, але завдяки зусиллям українських дипломатів і соціал-демократів, які співпрацюють із Партією регіонів, ЄП відклав це до завершення місцевих виборів в Україні.

Ще у четвер на порядку денному ЄП значилося голосування щодо українського питання на 11 листопада. До цього планувалося підготувати оновлену редакцію резолюції.

"95%, що наступного тижня декларації не буде. 5% я залишаю, бо політика - річ непередбачувана", - заявила газеті Сіірі Овіір (Естонія), віце-голова делегації ЄП зі співпраці з Україною.

Голова делегації ЄП Павло Коваль, який очолював місію Європарламенту на місцевих виборах, підтвердив цю інформацію.

Він пояснив, що ситуація змінилася з технічних причин. Коваль лише у п'ятницю, 5 листопада, залишає Україну, а звіт місії президент Європарламенту отримає лише у понеділок.

"Для внесення пропозицій щодо резолюції залишається надто мало часу. Тому політичні групи ЄП вирішили відкласти ухвалення документа до наступної сесії, що відбудеться в Страсбурзі 22-24 листопада", - заявив євродепутат.

Тим часом Сіірі Овіір сказала, що існують не лише процедурні, але й політичні причини такого рішення.

"22 листопада відбудеться саміт Україна-ЄС, після якого може виникнути необхідність прийняти нову резолюцію по Україні. Але не можемо ж ми це робити кожного (пленарного) тижня! Краще пізніше затвердити більше повний і продуманий документ", - заявила вона.

Джерела газети стверджують, що головна причина, з якої відкладається ухвалення резолюції, - бажання перенести її обговорення на період після саміту.

Раніше передбачалося, що висновки, прийняті Європарламентом, вплинуть на підсумки сміту, бо ЄС зобов'язаний брати до уваги позицію ЄП при формуванні зовнішньої політики. Але цього разу євродепутати відмовилися від такого інструмента впливу. Нібито - щоб не допустити провалу саміту через критику ЄП на адресу української влади.

"Звісно, можна вже зараз заявити, що вибори були недемократичними, і зажадати політичної реакції ЄС. Це дуже зручний механізм для тих, хто не хоче зближатися з Україною. Повірте, деякі лише й чекають можливості "зачепитися" за цей привід, щоб зупинити або вповільнити процес євроінтеграції країни", - сказав один зі співрозмовників газети.

"Допомога Україні для відновлення економіки становить 600 млн євро. А резолюція може віддалити можливість України скористатися цим фінансовим інструментом", - додав депутат від Латвії, соціал-демократ Олександр Мирський.

Тим часом досі залишається під сумнівом, наскільки критичною у відношенні України виявиться ухвалена після саміту резолюція.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування