Правозахисники закликають повторно обрати мера Харкова

Понеділок, 8 листопада 2010, 08:39

Харківська правозахисна група вважає оголошення результатів виборів Харківського міського голови передчасними та поспішними.

Вона мотивує це тим, що тервиборчком встановлював підсумки голосування "в умовах, коли два кандидати, Арсен Аваков та Геннадій Кернес, набрали близьку кількість голосів, і навіть невеличкі помилки у процесі підрахунку голосів впливають на остаточний результат".

Зокрема, зазначають правозахисники, на деяких дільницях був проставлений із запізненням або не проставлений зовсім штамп "вибув" проти прізвища кандидата на посаду міського голови А. Денисенка, який зняв свою кандидатуру за 5 днів до виборів, - і на декількох дільницях порахували такі бюлетені, а на деяких визнали недійсними.

"Загалом зіпсованих бюлетенів на всіх дільницях більше 11 000, і можна впевнено стверджувати, що та частина, де вони визнані недійсними внаслідок відсутності штампу "вибув" - на совісті ТВК", - зазначає ХПГ, наголошуючи, що виборці, які використали такі бюлетені, були позбавлені права вибору.

"ТВК зобов'язана була забезпечити однакове застосування закону і розглянути недійсні протоколи по всіх дільницях", - переконані правозахисники.  

Крім того, наголошують вони, "пакунки з виборчою документацією під час транспортування її з деяких ДВК до ТВК була пошкоджені".

Також зазначається, що при складанні уточнених протоколів їх "не давали подивитися навіть членам ТВК, результати по них не оголошувалися, спостерігачі від партій і журналісти не мали доступу до сцени, де засідала комісія, а розгляд останніх 11 протоколів 4 листопада проходив взагалі за закритими дверима".

"Мали місце факти, коли ТВК викликала голову комісії, і він переписував протоколи прямо в приміщенні ТВК, ставив на них печатку", - зазначають у ХПГ.

"В порушення закону ТВК ухвалила рішення, що результати голосування підсумують технічні працівники міськвиконкому, - членів ТВК до цього процесу просто не допустили, їм навіть не давали подивитися на результати в комп'ютері", - наголошують правозахисники.

"На цей момент 5 членів ТВК були відсутні. ТВК ще не встигла розглянути 190 скарг на порушення виборчого процесу, а з 10 ДВК, де раніше ТВК призначила перерахунок голосів, були здані результати перерахунку тільки з однієї дільниці. Тим не менше ТВК поставила крапку в ще не закінченому процесі", - обурюються вони.

За даними ХПГ, порушень закону було "зафіксовано безліч": зайві протоколи, підписання членами ДВК незаповнених протоколів, пакування виборчої документації з порушенням закону, перерахунок голосів та складання уточненого протоколу кількома членами ДВК тільки від однієї партії; відсутність розгляду по суті скарг тощо.

"Результати виборів у Харкові не можна визнавати. Як мінімум, необхідно провести ретельний аналіз зіпсованих бюлетенів на всіх дільницях і провести повторне голосування на тих дільницях, де використовувалися бюлетені без штампу "вибув", - заявляє ХПГ.

"Проте, враховуючи завелику кількість порушень, найкращим рішенням, на нашу думку, було б проведення повторних виборів Харківського міського голови", - переконані правозахисники.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
13:54
Виробник IRIS-T обіцяє надіслати ще одну система в Україну "за кілька тижнів"
13:51
ВАКС дозволив конфіскувати активи експрезидента "Мотор Січі" Богуслаєва
13:43
Чи може дзвінок чи відео з полону змінити статус зниклого безвісти – пояснює Координаційний штаб
13:38
Вночі основною ціллю росіян був Івано-Франківськ – ПС
13:25
фотоУ Києві прощаються з письменником і громадським діячем Дмитром Капрановим
13:19
Співвласник "Космолоту" заявляє, що українські чиновники вимагають в нього мільйони євро – FT
13:01
Проєкт української фотографки Юлії Кочетової переміг у World Press Photo 2024
12:59
Удар по аеродрому в Джанкої: ГУР повідомило про ураження 4 установок С-400 ворога
12:50
футболЛунін про серію пенальті проти "МанСіті": Ми готувалися до всіх можливих пенальтистів і вирішили ризикнути
12:47
Розвідка Британії: Чорноморський флот РФ суттєво знизив активність та ховається у Новоросійську
Усі новини...