Янукович не хоче жити в Маріїнському палаці

Четвер, 2 грудня 2010, 10:35

Маріїнський палац у Києві вже не розглядається як резиденція президента, там будуть приймати гостей і проводити врочисті події.

Про це газеті "Сегодня" розповів рецензент проекту реставрації палацу, архітектор Георгій Духовичний.

Як пише видання, Маріїнський палац, який уже 5 років обнесено зеленим парканом у зв’язку з реконструкцією, відкриють наприкінці 2011 року. Обіцяють знову водити туди екскурсії.

При Ющенкові Маріїнський хотіли зробити резиденцією президента, де б голова держави оселився з дружиною та дітьми.

Передбачалося, що на роботу президент буде ходити підземним переходом, який мали прорити від палацу до будівлі Мінздоров’я на Грушевського, де Ющенко збирався розмістити секретаріат президента. Тепер підземного ходу робити не будуть.

"Цей проект уже не розглядають як резиденцію президента, тут буде звичайний палац лише для прийому гостей і врочистих подій", - сказав Духовичний.

Одна з проблем палацу - безпека. На вимогу охорони, там має бути 7-8 запасних під'їздів. Не вистачає трьох.

"Один із під'їздів президента й гостей можна зробити з боку Паркової дороги. Можливо, вертолітна площадка для того там і будується", - каже Духовичний. Над іншими поки міркують.

Палац - історична пам'ятка, тому кардинальних перебудов усередині не буде. "Але додадуть шику й краси внутрішньому оздобленню, яке зараз досить скромне", пише газета.

Після реконструкції в палаці з'являться велика зала зі столиками для врочистих прийомів, кабінет із овальним столом для офіційних зустрічей, зала для нагороджень.

Також з'являться декілька туалетів, душова, сервірувальна, холодний і гарячий цех, цех із переробки м'яса, овочева кімната, кімнати для перекладачів та охорони, гримерки, приміщення для телетрансляцій і прес-конференцій. Кухню перенесуть у ліве крило. Трансформаторна з котельнею будуть у підземному поверсі.

Палацу вже зміцнили фундамент, зробили гідроізоляцію й ремонт даху.

На оновлення виділяли майже 500 млн грн. Додали ще 1,5 млн грн.

На меблі з інкрустацією витратять 42 млн грн. (у багатьох кімнатах їх не було). Зі старих меблів залишать лише пару гарнітурів. Всі палацові двері будуть старими, їх лише відреставрують і оформлять позолоттю.

На стелях відновлять історичні розпис і ліпнину. Художній паркет повністю покладуть новий. У Європі замовлять і шикарні люстри й бра у дусі XIX століття.

Старовинні штори на вікнах замінять, але за кольором і малюнком вони будуть такими ж, як раніше. "Для штор тканини будуть везти з Лондона чи Парижа. Але шити їх будуть українські майстри", - сказав Духовичний.

За його словами, до перебудови палац був у жахливому стані.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News