Екс-голова "Укрспецекспорту": Якби були наші танки в Судані, ми б дізналися

Четвер, 9 грудня 2010, 11:30

Екс-голова "Укрспецекспорту" Сергій Бондарчук підтверджує, що бесіда з представником Держдепартаменту США про експорт зброї восени 2009 року була.

"На ній також був присутній представник СБУ", - сказав газеті "Комерсант-Україна" Бондарчук, який очолював "Укрспецекспорт" із березня 2005 року до червня 2010 року.

"У лютому 2010 року відбулися повторні переговори в тому ж форматі", - додав він, коментуючи публікацію в Wikileaks про це.

"Ми просили США офіційно передати нам ці знімки (танків Т-72, зроблених із супутника, нібито вивантажених у Південному Судані), щоб ми могли вивчити їх, накласти їх на карту. Потрібно розібратися, чи дійсно там знято Судан і чи наша продукція фігурує на фотографіях. Американці відмовилися проводити бюрократичну процедуру передачі документів", - сказав Бондарчук.

Він не береться повністю виключити можливість реекспорту української зброї до Судану.

"Ми переконалися, що танки були прийняті на озброєння кенійської армії. Але ми не можемо відповідати за дії іншої країни, навіть якщо Кенія теоретично захотіла порушити якісь міжнародні конвенції й кудись переправити товар", - заявив він.

Водночас, Бондарчук сумнівається, що реекспорт українського озброєння справді відбувся:

"Якби була поставка танків до Судану, то ця техніка вже десь працювала б і ми б почули про бойові дії в Судані за участю декількох десятків танків", - упевнений він.

За минулий рік Вашингтон не ініціював міжнародні санкції ні у відношенні України, ні у відношенні Кенії, що може свідчити про невпевненість США в тому, що порушення ембарго на продаж зброї Південному Судану справді мало місце.

Як відомо, сайт Wikileaks опублікував звіт про підсумки переговорів заступника першого помічника держсекретаря США з питань міжнародної безпеки Вана Діпена з заступником гендиректора компанії "Укрспецекспорт" Валерієм Лисенком і директором департаменту контролю за озброєнням і військово-технічною співпрацею МЗС Олександром Никоненком (звіт відправлений у Вашингтон 9 листопада 2009 року).

Основною темою зустрічі стало обговорення поставок Україною зброї в держави, у відношенні яких діє ембарго ООН чи США. Ван Діпен звинуватив Київ у поставці партії озброєння, зокрема танків Т-72, у Південний Судан.

На думку американської сторони, для обходження ембарго ООН Україна провела угоду за посередництвом уряду Кенії. Йдеться про партію зброї, яка перебувала на борту судна Faina, яке було захоплене піратами у вересні 2008 року й пробуло в полоні 4,5 місяці.

Ван Діпен показав українській стороні копію контракту, у якому фігурує уряд Південного Судану, а також декілька зроблених зі супутника знімків танків Т-72, на яких зафіксоване знаходження бронетехніки у відстійниках на залізничній станції у Кенії, і більш пізні, де танки вже вивантажені у Південному Судані..

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування