У Табачника так і не збираються підтримувати українську мову

Середа, 9 лютого 2011, 10:43

Розробники концепції мовної освіти в Україні не усунули основні спірні моменти документа.

Як пише "Комерсант-Україна", у вівторок члени робочої групи з підготовки концепції мовної освіти підбили підсумки громадського обговорення документу.

У публікації йдеться, що так і не були прибрані норми, які стосуються розширення сфери застосування російської мови в Україні та відсутності підтримки української мови на державному рівні

"Було отримано понад 100 пропозицій. Ми зійшлися на тому, що питання, якою мовою спілкуватися, - особиста справа громадянина, прибрали характеристику "міжнаціональний" для російської мови, а також поміняли місцями "рідну" і "державну" мову в тезах концепції", - повідомила керівник групи Євдокія Голобородько.

Видання зазначає, що в початковому тексті документу зазначалося, що громадяни повинні володіти "рідною і державною мовами".

Також Голобородько підкреслила, що в концепції немає тези про державну підтримку української мови в усіх регіонах країни, оскільки "це не входить у завдання концепції".

"Документ розширює права російської мови в Україні, але виховання багатомовної особистості є однією з його цілей", - додала вона.

Як пише газета, "тези концепції, розробленої в Міносвіти, суперечать положенням указу президента Віктора Ющенка "Про концепцію державної мовної політики".

Цей указ, зокрема, передбачає розширення сфери використання української мови та безумовне забезпечення державою конституційної норми "про всебічний розвиток і функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України".

"Пояснюючи ці протиріччя, члени робочої групи зазначили, що українське законодавство "суперечливо в цілому", - наголошується в публікації.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування