У Раді перевіряють, чи не орендує Каддафі землі в Україні

Понеділок, 7 березня 2011, 21:00

У Верховній Раді перевіряють неофіційну інформацію про те, що опальний лівійський лідер Муамар Каддафі нібито орендує в Україні землі сільськогосподарського призначення.

Про це повідомив Радіо "Свобода" голова парламентського комітету з питань аграрної політики, "регіонал" Григорій Калетнік,

За його словами, нині доступні лише документи, які свідчать про наміри попереднього уряду виконати прохання Каддафі про надання в оренду землі для вирощування сільгоспкультур, зокрема, пшениці, – а чи завершилися ці перемовини підписанням угоди, стане зрозуміло коли надійде відповідь на офіційний запит.

"Я можу підтвердити, що така інформація дійсно циркулює по всіх структурах і по людям. Називають різні цифри, взамін на видобуток нафти", - сказав Калетнік.

"Я дав офіційний запит у Держреєстр, аби мені дали офіційну відповідь на цю інформацію, яким чином воно зареєстровано, якщо таке, дійсно, відбулося. Якщо відповіді не дадуть у місячний термін – це буде порушення, тоді вже будемо добиватися по іншому, через Генеральну прокуратуру", - додав "регіонал".

У свою чергу, колишній віце-прем’єр-міністр із питань Агропромислового комплексу, голова фракції БЮТ-"Батьківщина" Іван Кириленко запевнив, що немає жодної інформації про успішне завершення переговорів із Каддафі щодо оренди сільгоспугідь.

"Нічого, абсолютно, мені на цю тему навіть не відомо. Навіть не чув нічого подібного. Знаю, що переговори велися багато років, щоб на якихось умовах, чи спільного виробництва, чи за інших якихось можливостей, вирощувати сільськогосподарські культури - були, але далі розмов я не бачив ніяких документів, що б це засвідчили", - сказав Кириленко.

"Думаю, що якби це було, то було б відомо. Це обов’язково було б пов’язано з укладанням договорів оренди. Суборенда у нас заборонена", - додав він.

Перший заступник голови Всеукраїнської спілки сільгосппідприємств Василь Ярошовець каже, що землі, які були б цікаві для Каддафі, повинні б мати таку площу, що її неможливо здати в оренду таємно, принаймні законно.

"Навіть не думаю, що це є. Мова йшла десь про 100 тисяч гектарів. Щоб таку площу взяти одним шматком, абсолютно виключено, бо землі розподілені між господарюючими суб’єктами. Не бачу можливості зробити таке швидко, потрібно багато часу", - сказав експерт.

"Міг би бути інший варіант: щоб якась структура переуступила свої корпоративні права, але я такого не бачу, ці холдинги у нас усі на видноті", - додав Ярошовець.

Як відомо, ООН, Євросоюз та США запровадили санкції проти режиму Каддафі. Оголошено ембарго на постачання до Лівії зброї і матеріалів військового призначення, а також заборону на міжнародні поїздки Муаммара Каддафі та 9-ти членів його сім'ї і 6-ти наближених. Крім того, заморожено зарубіжні активи Каддафі, його сина і ще 4-х родичів.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...