У Лівії тривають бої. Літаки Каддафі вилетіли з Тріполі в різні країни

Середа, 9 березня 2011, 12:34

Лівія має намір попросити Єгипет про надання військової допомоги.

З відповідним проханням в Єгипет прилетів генерал-майор Абдул Рахман Аль-Заві, повідомляє єгипетська газета "Аль-Масрі Аль-Яум".

Він прилетів на одному з трьох літаків, які злетіли в середу вдень з аеропорту в Тріполі.

Аль-Заві, за словами дипломатів, має намір заявити єгипетській Вищій військовій раді, що Лівія може депортувати близько мільйону єгиптян, які працюють у Лівії. Він має намір вимагати військової допомоги, включаючи обладнання та зброю.

Водночас, журналіст Al Jazeera, який перебуває у Мальті, повідомив, що інший літак, що належить лідеру Лівії Муаммару Каддафі, приземлився на Мальті. На ньому також прилетіла делегація від лівійського уряду. За його словами, посланці мають намір провести зустрічі з керівництвом Мальти.

За його словами, інший літак направився в Португалію у Лісабон.

Раніше повдіомлялося, що три літаки, злетіли з військового аеропорту в Лівії ы направлялися до Відня, Афін та Каїра. Однак, станом на 17:45 надійшло повідомлення про посаду лише двох літаків.

Водночас МЗС Греції підтвердило, що один з літаків, що належать Каддафі, пройшов через повітряний простір цієї країни приблизно 13:20.

Станом на 19.00 Al-Jazeera повідомляє, що два літаки повинні приземлитися в Брюсселі.

Міністр закордонних справ Італії Франко Фраттіні заявив, що лівійські емісари Каддафі будуть зустрічатися з представниками країн приймаючих участь в ЄС і НАТО в столиці Бельгії у четвер і п'ятницю.

"Я не знаю, що буде сказано в Каїрі. Я не знаю, з ким вони зустрінуться в Брюсселі, але ці рухи є такими, що ми повинні враховувати", - сказав він.

фото Reuters

Перед цим в середу турецький телеканал продемонстрував інтерв'ю Каддафі, в якому той завив, що лівійці візьмуться за зброю в тому випадку, якщо буде ухвалено рішення про заборону на перельоти над Лівією.

"Якщо вони приймуть таке рішення (про встановлення над Лівією зони, вільної від перельотів), це буде корисно для Лівії, бо лівійці побачать правду, що те, чого вони хочуть, це отримати контроль над Лівією та вкрасти їхню нафту", - сказав Каддафі.

"Тоді лівійці візьмуться за зброю проти них", - додав він.

Каддафі у своєму виступі на державному телебачення також звинуватив іноземні сили в розпалюванні заколоту проти нього та назвав лідерів опозиції "купкою зрадників".

Ця заява пролунала після заяви повстанців, що вони не переслідуватимуть Каддафі за злочини, в яких його звинувачують, якщо той протягом 72 годин припинить бомбування міст та залишить країну.

Результати обстрілу міста Рас-Лануф 

Водночас в самій Лівії продовжуються військові дії. Так танки Каддафі наближаються до міста Аз-Завія, яке контролюється повстанцями. Також тривають бої за місто Рас-Лануфе, яке також контролюється повстанцями.

Повстанці обстрілюють літаки, які наносять удари по місту Рас-Лануф

Армія Каддафі наносить авіаудари по цим та іншим містам.

У свою чергу ВВС повідомляє, що лівійська влада в середу запропонувала нагороду в 400 тисяч доларів кожному, хто зможе схопити й передати владі лідера повстанців Мустафу Абдель Джаліля.

Державне телебачення Лівії називає главу повстанської Національної ради "агентом і шпигуном".

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
03:19
Шмигаль у США: Нас запевнили в підтримці законопроєктів
03:14
США наклали вето на прийняття Палестини до Радбезу ООН
02:18
Очільник Пентагону та топгенерал США про допомогу Україні: затягування має наслідки на полі бою
01:50
Остін у Пентагоні зустрівся з міністром оборони Норвегії: говорили про Україну
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
оновлюєтьсяЗагроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
23:38
Росіяни 14 разів за добу обстріляли Сумщину, поранена людина
Усі новини...