НБУ заборонить достроково знімати внески в період кризи

Середа, 6 квітня 2011, 09:29

У Нацбанку вирішили, що суспільство не готове до обмеження дострокового зняття депозитів, але запропонували передбачити право вводити заборону на повернення внесків у період кризи.

Як пише "Комерсант-Україна", Нацбанк 5 квітня оголосив про завершення початого два місяці тому громадського обговорення можливої заборони дострокового зняття депозитів.

Підсумувавши пропозиції громадян і юридичних осіб, включаючи банківські й небанківські установи, у НБУ вирішили закріпити в законодавстві дві основні норми.

По-перше, "у випадку звернення вкладника з вимогою про видачу внеску до закінчення обумовленого договором терміну банк зобов'язаний видати внесок протягом 30 днів із дня звернення".

По-друге, Нацбанк отримає право "вводити тимчасовий мораторій на дострокове зняття банківських внесків у випадку настання ознак кризової ситуації за визначеними законом критеріями".

Депутати готові підтримати таку ініціативу Нацбанку.

"Тільки необхідно чітко прописати критерії кризової ситуації, на які посилаються в НБУ, щоб не з’явилися незрозумілі, розмиті формулювання", - заявив перший заступник голови парламентського комітету з питань фінансів, банківської діяльності, податкової й митної політики Олександр Пеклушенко.

Однак у Нацбанку ці критерії ще не підготували. "Імовірно, вони будуть ідентичні тим, що пропонувалися нами ще декілька років тому", - зазначило джерело в правлінні НБУ.

У 2007-2009 роках регулятор пропонував уводити мораторій, якщо протягом тижня вкладники знімали 5% своїх депозитів.

На початку цього року НБУ пропонував увести повну заборону на дострокове зняття внесків.

"Цю норму новому керівництву Нацбанку намагалися навіяти Борис Тимонькін (голова правління "Укрсоцбанку") і Володимир Лавренчук (голова правління "Райффайзен Банк Аваль"). Однак Сергій Арбузов (голова НБУ) вирішив винести це питання на обговорення", - сказав топ-менеджер одного з великих банків, який був присутнім на зустрічі в НБУ.

Банкіри останні два місяці виступали з заявами про те, що наявність мораторію дозволить банківській системі отримати довгу гривню, а значить продовжити термін кредитів. Але вкладники та юристи критикували пропозицію НБУ, закликаючи відмовитися від дискримінаційних змін ст. 1060 Цивільного кодексу.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування