Євросоюз не готовий платити за модернізацію української ГТС

Четвер, 7 квітня 2011, 10:23

Європейський Союз не готовий значною мірою фінансувати модернізацію української газотранспортної системи.

Про це кореспонденту УНІАН повідомило в Брюсселі інформоване джерело в дипломатичних колах Євросоюзу, коментуючи заяву прем’єр-міністра України Миколи Азарова про те, що ЄС мав би бодай на половину профінансувати модернізацію ГТС.

"Проблема в тому, що у нас не так багато грошей, як люди часто думають", - сказав співрозмовник агентства.

За його словами, Єврокомісія профінансує, зокрема, розробку техніко-економічного обґрунтування й оцінки впливу модернізації на навколишнє середовище.

Ці проекти, за словами дипломата, будуть завершені до кінця року.

"Але за саму модернізацію ми платити не будемо", - наголосив співрозмовник агентства.

Він зазначив, що гроші на модернізацію ГТС надаватимуть міжнародні фінансові інститути, такі як Світовий банк, Європейський інвестиційний банк і Європейський банк реконструкції і розвитку. І ці інститути самостійно приймуть рішення про можливі обсяги фінансування, додало джерело.

Дипломат нагадав, що умовами для отримання кредитів є посилення прозорості енергетичного ринку України, розвиток конкуренції, а також застосування європейського законодавства.

Зокрема, в рамках цих вимог НАК "Нафтогаз України" повинен бути розділений на дві частини: компанію з поставки газу населенню і компанію з транзиту російського газу.

5 квітня Азаров заявив, що ЄС мав би взяти на себе половину витрат на модернізацію української ГТС. Проект модернізації, за словами прем`єра, обійдеться в 1,5 млрд. євро.

1 серпня 2009 року Єврокомісія й міжнародні фінансові інститути підписали спільну заяву, в якій висловлена готовність надати Україні 1,7 млрд. дол. кредитів на закупівлі газу та забезпечення реформ в енергетичній сфері.

Оскільки низка умов, поставлених перед Україною, так і не було виконано Києвом, фінансування досі не почалося.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування