Перша премія "УП100. Сила жінок". Встигніть придбати квитки

Набув чинності доступ до публічної інформації

Понеділок, 9 травня 2011, 09:30

9 травня набуває чинності закон "Про доступ до публічної інформації".

Закон передбачає 5-денний термін відповіді на інформаційний запит або ж 48-годинний - у випадку надзвичайної ситуації.

Для забезпечення виконання закону необхідне створення підрозділів або відповідальних у різних установах державної влади.

Відповідно до закону, доступ до інформації про діяльність і рішення суб'єктів владних повноважень повинен здійснюватися таким чином: оприлюднення інформації у засобах масової інформації та в офіційних друкованих виданнях, надання інформації із запитів; розміщення інформації на офіційному веб-сайті, надання інформації через інформаційні служби суб'єктів владних повноважень.

Документ установлює, що "обов’язковому оприлюдненню суб'єктами владних повноважень підлягають: інформація про діяльність суб’єктів владних повноважень".

Закон передбачає контроль за забезпеченням доступу до публічної інформації, який повинен здійснюватися спеціальними органами, що визначають Верховна Рада й президент України.

Документ забороняє створення органів державної влади, установ, введення посад, на які покладаються повноваження зі здійснення контролю за змістом інформації, розповсюджуваної засобами масової інформації.

Також передбачено, що умисне перешкоджання законній професійній діяльності журналістів та/чи переслідування журналіста за виконання професійних обов'язків, за критику, здійснювані посадовою особою чи групою осіб за попередньої змови, спричиняють відповідальність, передбачену законами України.

Закон також визначає принципи діяльності ЗМІ й порядок акредитації журналістів.

Як відомо, 13 січня Верховна Рада ухвалила в цілому закони про доступ до публічної інформації та про внесення змін у деякі законодавчі акти щодо забезпечення доступу до публічної інформації.

За основу законопроект про доступ до публічної інформації був ухвалений 30 листопада 2010 року. Президент Віктор Янукович підписав закон 3 лютого.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування