Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Нове начальство ЄС розповіло, коли Україна отримає асоціацію

П'ятниця, 1 липня 2011, 10:30

Підписання договору про асоціацію між Україною та ЄС технічно можливо не раніше другої половини 2012 року.

Про це заявив посол Польщі в Україну Хенрік Літвін в інтерв'ю газеті "Комерсант-Україна".

"Ми думаємо, що цього року переговорний процес завершиться, проте для підписання договору треба пройти складну бюрократичну процедуру. Текст документа потрібно перевести на 22 мови, потім він повинен бути перевірений в столицях країн-членів ЄС", - сказав він.

У той же час, за словами посла, "головне - завершити переговорний процес". "Після того як текст договору буде узгоджений на політичному рівні, його підписання буде тільки питанням часу", - зазначив Літвін.

Відповідаючи на питання, чи можлива згадка в документі про перспективу членства України в ЄС, посол Польщі сказав: "Для України це щось на зразок політичного гасла, мовляв, ми - в Європі".

"І в Києві багато хто вважає, що Європі дуже легко сказати - так, у вас є така перспектива. Але зрозумійте, в Євросоюзі слова, записані в документах і які прозвучали в офіційних заявах, мають величезне значення, в тому числі правове", - заявив Літвін.

За його словами, "у багатьох країнах ЄС декларацію перспективи сприймають не як політичну заяву, а як етап юридичної процедури".

"А до цього етапу, на думку більшості членів ЄС, переходити поки рано. Хоча насправді в Європі ні в кого немає сумнівів, що в України є європейська перспектива, що членство країни в ЄС можливо", - зазначив дипломат.

Крім того, на питання про те, як буде забезпечений приїзд уболівальників на Євро-2012, якщо скасувати шенгенські візи для українців до цього часу не вдасться, Літвін відповів: "Масове переміщення вболівальників з України до Польщі, на наш погляд, можливо тільки починаючи з півфіналів".

"До того ж не слід забувати, як УЄФА веде продаж квитків. Ми точно будемо знати, хто поїде в Польщу, і як багато людей мають намір це зробити, оскільки квитки іменні", - сказав він.

На питання, чи можливо, що на період чемпіонату квиток буде заміною візи для українців, посол відповів: "На сьогодні про безвізовий режим на період чемпіонату мова не йде. Ми ведемо переговори про спрощення технічних процедур".

Як відомо, з 1 липня Польща приступає до головування в Європейському Союзі.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування