Європа стежить за Тимошенко

Понеділок, 4 липня 2011, 13:34

Євросоюз уважно стежить за судовим процесом над екс-прем’єром Юлією Тимошенко.

Про це на прес-конференції у Києві заявив глава представництва Єврокомісії в Україні Жозе Мануель Пінту Тейшейра, повідомляє УНІАН.

"Ми продовжуємо уважно слідкувати за тим, як проходять судові слухання", - сказав він, зазначивши, що у судовій залі постійно перебуває представник посольства однієї із країн ЄС в Україні або представництва Єврокомісії.

"Ми домовилися про таку ротацію", - зазначив Тейшейра.

Також він нагадав заяву Верховного представника ЄС із питань спільної зовнішньої політики і політики безпеки Кетрін Ештон стосовно того, що Євросоюз побоюється, що у цьому судовому процесі, а також в інших випадках є певна політична мотивація.

Крім того, Тейшейра нагадав про резолюцію Європейського парламенту.

"І це треба сприймати як той факт, що Євросоюз висловив своє занепокоєння стосовно цих процесів", - сказав представник Єврокомісії.

При цьому він наголосив, що справа, яка зараз розглядається у суді, стосується газових договорів, які були укладені у січні 2009 року, і ці договори допомогли у вирішенні газової кризи, яка спричинила перебої з постачанням газу у деякі країни ЄС впродовж трьох тижнів взимку.

У цьому контексті Тейшейра особливо відзначив роль Тимошенко як прем’єр-міністра у вирішенні цієї кризи.

"І треба пам’ятати про ті умови, які виставила країна, з якої походить газ, зокрема, використання ринкових цін у цих угодах про поставки газу", - додав він.

Водночас, відповідаючи на питання, чи може ЄС пов’язати процес підписання Україною угод про асоціацію і про зону вільної торгівлі з результатами судових процесів над Тимошенко та Юрієм Луценком, Тейшейра сказав: "Ми не пов’язуємо ці процеси".

При цьому він додав, що такі рішення не приймаються на його рівні, і що нині європейська сторона очікує і хоче завершити до кінця року переговори щодо підписання зазначених угод.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News