У Тимошенко вимагають справи проти міліції і заявляють про погрози

П'ятниця, 26 серпня 2011, 11:41

Народні депутати фракції "БЮТ-Батьківщина" мають намір звернутися до Генеральної прокуратури з вимогою порушити кримінальну справу проти правоохоронців за події на День Незалежності.

Окрім того, депутати планують створити парламентську слідчу комісію, заявив перший заступник голови партії "Батьківщина" Олександр Турчинов.

"Депутати фракції "БЮТ-Батьківщина" зараз збирають підписи з вимогою до Генпрокуратури порушити кримінальну справу щодо працівників міліції, вищих посадових осіб МВС, які давали наказ блокувати мирну ходу по вул. Володимирській, що порушувало конституційні права громадян", - повідомив він журналістам у п'ятницю біля будівлі Печерського райсуду Києва.

За словами політика, справа повинна бути порушена "проти тих працівників міліції, які давали накази використовувати спецзасоби, зокрема сльозогінний газ, проти мирної ходи".

Турчинов сподівається, що вже у п’ятницю документи будуть передані до Генпрокуратури.

За його словами, депутати також вимагатимуть створення у Верховній Раді слідчої комісії з розслідування "злочинних дій Міністерства внутрішніх справ".

Політик підкреслив, що у рішенні Київського окружного адміністративного суду у списку центральних вулиць Києва, на яких були заборонені мітинги у День Незалежності, вул. Володимирська не значилася.

"Вони (міліція - авт.) зараз збирають списки людей, яких вони фіксували під час оперативної зйомки, для того, щоб порушити фактичну кримінальну справу проти конкретних людей, зокрема на мою адресу вже другий день надходять погрози як від МВС, так і від інших силових структур ", - стверджує заступник Тимошенко.

"Я хочу заявити, що якби знову проходив мітинг, я б саме так же виступав і продовжував закликати громадян України захищати свої конституційні права", - запевнив він.

Як відомо, в Києві 24 серпня, у день 20-річчя Незалежності України, відбулися зіткнення між правоохоронцями, що блокували мирну ходу в День Незалежності по вулиці Володимирська, і представниками низки політичних партій, об'єднань і організацій.

Як повідомила прес-служба столичної прокуратури, "незважаючи на рішення Окружного адміністративного суду Києва про заборону проведення протягом доби в центральній частині столиці зборів, мітингів, походів, демонстрацій, учасники політичних акцій намагалися прорватися крізь кордони міліції по вул. Володимирській, ігноруючи вимоги правоохоронців зупинитися".

В результаті, тілесні ушкодження отримали шість співробітників міліції. Слідчий відділ Головного управління МВС України порушив кримінальну справу за фактом хуліганства.

Інтерфакс