Джерело в Лівії: "Повстанці катують українців"

Четвер, 8 вересня 2011, 09:07

Лівійські повстанці затримали українців у Тріполі, оскільки в них з'явилась інформація, що українці займалися ремонтом Протиповітряної системи оборони.

Цю версію повідомило газеті "Сегодня" джерело в столиці Лівії, нагадавши, що цю ППО коаліція розбомбила ще на самому початку військових дій у Джамахірії.

"Наскільки мені відомо, деяких із затриманих зараз дуже жорстоко допитують, хочуть вивідати секрети армії Каддафі. Тому дипломатам України слід поквапитися з їх звільненням", - сказало джерело.

Як відомо, на початку поточного тижня у руках повстанців, які захопили владу в Лівії, опинилися 23 українці, потім 1 був відпущений.

За офіційною інформацією, їх підозрюють у бойових діях на стороні сил Муаммара Каддафі (зокрема, у тому, що вони нібито були снайперами) і тримають під вартою.

Водночас, у МЗС України стверджують, що бранці – цивільні особи, а в Тріполі працювали кухарями, інженерами й нафтовиками.

Зараз більшість затриманих перебувають у гуртожитку підприємства, де вони нібито й працювали, а ще троє – окремо, у будівлі неподалік аеропорту "Мітига".

"Якщо наше джерело праве, не виключено, що саме вони й зазнають катувань", - пише "Сегодня".

За словами співрозмовника видання, відправленням українських громадян у Лівію займалася не українська рекрутингова компанія, а московська. І наших фахівців вона вибрала з двох причин: по-перше, вони запросили менше грошей, ніж росіяни, по-друге, чудово розбираються у військовій техніці часів СРСР.

Систему ППО в Джамахірії будували ще в часи Радянського Союзу.

На запитання про те, яке відношення до системи ППО мають кухарі й нафтовики, співрозмовник газети відповів: "Щодо кухарів і нафтовиків я взагалі-то нічого не чув. Але знаю, що серед бранців повстанців є колишні українські військові. А також інженери, які спеціалізуються в галузі систем ППО".

Однак у МЗС України виданню ще раз підкреслили, що, за їхніми даними, серед полонених українців немає військових інженерів.

"Там є цивільні інженери, які мали брати участь у відновленні й обслуговуванні об'єктів місцевої нафтогазової промисловості", - сказав прес-секретар Олександр Дікусаров.

За його словами, за останніми даними українського посольства в Лівії, стан наших громадян задовільний, їм дають їжу та воду.

У посольстві України в Лівії повідомили, що співробітники посольства щодня їздять до захоплених українців.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...