Росія відхрестилася від діяльності видворених з України персон

П'ятниця, 28 жовтня 2011, 10:53

До діяльності виселених з України екс-президента Криму Юрія Мєшкова й лідера козачої громади "Соболь" Віталія Храмова Росія не має жодного стосунку.

Про це заявив генеральний консул РФ у Сімферополі Володимир Андрєєв в інтерв'ю "Севастопольській газеті", відповідаючи на звинувачення в тому, що консульство не займає активну позицію в справі захисту інтересів громадян Росії, повідомляє УНІАН.

"Цих двох я б зарахував до людей, які займаються якимись своїми цілями, досить радикальними й популістськими", - сказав Андрєєв.

За словами дипломата, діяльність Мєшкова й Храмова не має відношення до інтересів росіян. "Але, незалежно від цього, вони є російськими громадянами", - підкреслив він.

За словами Андрєєва, питання громадянства у відносинах Україна - Росія мають низку делікатних моментів, і не з вини російської сторони.

Тому, зазначив він, "Генеральне консульство не прагне вживати активні дії, які підтверджували б або не підтверджували російське громадянство тієї чи іншої особи".

"У випадку з Мєшковим – це підтверджений факт. У випадку із Храмовим - і це важливо знати – до певного моменту я не міг підтвердити його російське громадянство через те, що не було його особистого звернення до мене", - додав Андрєєв.

"Деяке обмеження в моїх діях є відносно громадян, свідомо спрямованих на провокацію. Це й Храмов, це й Мєшков в останній свій приїзд", - визнав він.

Разом із тим, як заявив Андрєєв, "процедури виселення російських громадян у Росію не були виконані належним чином".

"Консульство не було офіційно інформоване про те, що такі процедури відбуваються, і в них не брало участь", - підкреслив він.

Крім того, генконсул назвав "зовсім ненормальним", що виселення Мєшкова й Храмова українська сторона "робила демонстративно": "Мовляв, викинули в Росію екстремістів і радикалів".

Андрєєв "чув і у відношенні Мєшкова, і у відношенні Храмова, що є якісь замовники з російської сторони, зацікавлені в дестабілізації ситуації в Криму".

"Офіційно кажу: до діяльності цих людей Росія не має жодного відношення", - підкреслив генконсул.

Як відомо, 13 липня 2011 року Окружний адмінсуд Криму підтримав подання СБУ про видворення першого й останнього президента Криму Мєшкова з України з обмеженням права в'їзду терміном на 5 років. СБУ вимагала негайного видворення Мєшкова з України за непрямі заклики до зміни конституційного ладу в Криму.

14 вересня співробітники СБУ видворили в Росію старійшину козачої громади "Соболь" Храмова за заклики до розпалення національної, расової й релігійної ворожнечі й негативні висловлення про внутрішню політику України.