Український найманець розповів, як його вербували для Каддафі

Вівторок, 1 листопада 2011, 13:00

Найманців з України для боротьби з повстанцями в Лівії вербували за 4000 доларів.

Про це повідомив колишній найманець Володимир Ляхович, пише "Комсомольская правда".

За його словами, найманців для Муаммара Каддафі вербувала фірма з Одеси.

"У перші дні війни вони відправили в Тріполі літак з інженерами. Ці хлопці в 90-і роки обслуговували в Лівії авіацію і ракетні установки. Трохи пізніше чув, що в Джамахірію відлетіли два десятки піхотинців. У минулому вони брали участь у миротворчих операціях, а деякі вже навіть "обкатали" в Грузії ", - розповів найманець.

Умови при прийомі на роботу - хороше здоров'я і служба в армії. Володимир летів нібито для роботи шофером у фірмі з продажу авто.

"Виліт призначили на перші числа березня, але не в Тріполі, а в сусідній Судан. За контрактом мені обіцяли 4 тисячі доларів на місяць", - зазначив він.

За його словами, з ним летіли п'ятеро хлопців: один з Донецька, решта з Миколаївської та Одеської областей. В аеропорту їх зустрів араб, який назвався Ібрагімом. Звідти їх на машинах повезли в Тріполі. Ніяких віз на кордоні не ставили, найманців ввозили нелегально.

Як розповів Володимир, Каддафі потрібні були снайпери, командувачі військовими підрозділами, солдати, які вміють поводитися зі складною зброєю.

"У лівійців на озброєнні були такі ж машини, як у нас. Автомати Калашникова, радянські зенітки, гармати, реактивні системи залпового вогню" Град ". З важкого - танки Т-72 і Т-62, бойові машини піхоти БМП-1, бронетранспортери БТР-60, бойові розвідувальні машини БРДМ-2, самохідні арт-інсталяції 2С1 "Гвоздика" і 2С3 "Акація", - повідав найманець.

"Мене визначили в командування взводу піхоти. До нього входило близько 30 осіб в основному із сусідніх з Лівією африканських держав. Були два хлопці з Сербії, один з Молдови. Інші хлопці, які прилетіли з Україною, пішли в снайпери, один в пілоти", - зазначив він.

За словами Ляховича, йому видали довідку з чужим ім'ям та прізвищем і серійним номером. Зарплату підвищили до 10 тисяч доларів на місяць і пообіцяли, якщо стане зовсім "спекотно" - 1500 доларів на день.

Після місяця спокійної служби в Тріполі взвод Володимира перекинули в Місурата, за яку на той момент йшли запеклі бої.

"У центрі міста була найвища будівля, там працювали українські та білоруські снайпери. Під час чергового авіанальоту НАТО будівлю знищили. Всі, хто перебували всередині, загинули", - розповів Володимир.

27 квітня український найманець був поранений у плече. Ляхович отримав гроші, документи, виїхав у Тріполі, а звідти дістався дому.

Як відомо, раніше неодноразово з'являлися повідомлення про те, що в Лівії на боці Каддафі воюють українські найманці.

Однак Україна завжди відкидала ці звинувачення, наголошуючи, що в Лівії українських солдатів немає.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...