Лідер Придністров’я: Ми – територія України, але ми - самостійна держава

П'ятниця, 4 листопада 2011, 12:13

Лідер невизнаної Придністровської молдавської республіки Ігор Смирнов називає Придністров’я територією України, але бачить його майбутнє зараз як незалежної держави.

"Ще у 2006 році наш народ на референдумі наказав нам бути самостійною державою…", - зазначив він у інтерв’ю "Україні молодій".

"Це територія України, якщо говорити відверто. Уточнюю, Радянської України в складі СРСР. Бо Придністров’я було автономією УРСР 16 років. А якщо згадувати ще раніше, то ці землі заселялися ще в часи Російської імперії переважно запорозькими козаками після ліквідації Січі чи кріпаками–втiкачами з України", - сказав Смирнов.

На запитання, чи не може народ Придністров’я колись вирішити, що цей регіон міг би знову стати автономією України, Смирнов нагадав, що на початку 1990-х років він із однодумцями ухвалили рішення "звернутися до України з проханням повернутися в її лоно", але тоді це не вдалося здійснити.

"А як воно тепер? Що вам сказати... Розумієте, це має прийти знову в голови людей. А це бажання бути з Україною, вважаю, нікуди й не поділося. Звісно, iз самого початку це була ідея українства і буде ідеєю нашого українства. А от інша справа, як до цієї ідеї ставляться інші...", - зазначив лідер Придністров’я.

Смирнов пояснив: "Українці наші – вони українці, але придністровські росіяни – вони є придністровські росіяни, молдавани наші – також. І вони звертаються до своїх і щодо культури, і щодо збереження нації. Скажімо, українці звернулися до України, бо це їхня ненька, сподівалися, що допоможе. Росіяни – також".

"Давайте я вам відповім також провокаційно: хай українська громада створить порядок, проведе референдум і все. І якщо вирішить народ бути з Україною, значить так тому і бути. Бо саме суспільство створює державу. В якому це вигляді може бути? Це вже інше питання", - зазначив він.

"Але поки що ми є Придністровською молдавською республікою. Зверніть увагу, що ми не прибрали назву "молдавська", - наголосив керівник невизнаної республіки.

Смирнов зізнався: "Я бачу лише те майбутнє, яке вказав наш народ, – незалежна держава. Плюс підтримка культурних потреб наших людей".

"І запорукою цьому є те, що ми не закрили жодної школи, навпаки, українські довелося відкривати, чому я дивуюся досі", - зазначив він.

Лідер Придністров’я наголосив: "Наш народ не віддав нікому те святе, що в нас є – ні українську мову, ні молдавську, ні російську, ні болгарську тощо – усіх тих етносів, які живуть у нашій республіці".

"Більше того, ми не виокремили навіть із груп більш представницьких, чисельних – української, російської, молдавської (кожна з яких складає близько 30 % населення) якусь головнішу. У нас немає державної мови, але в нас є три офіційні, повноправні мови… В нас немає національних меншин", - сказав Смирнов.

"Світ обов’язково нас визнає! А щодо того, чи бути разом iз Молдовою, то ніколи! Я це кажу не тому, що кров пролилася між нами, а тому що в цій країні останні 20 років виховували не українців, не росіян і навіть не молдаван, а румунів", - сказав також він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування