Доповідачкам ПАРЄ не дозволили відвідати Тимошенко

П'ятниця, 4 листопада 2011, 14:42

Печерський райсуд Києва відмовив доповідачкам ПАРЄ Маріетті де Пурбе-Лундін та Мейліс Репс у наданні дозволу на відвідання Юлії Тимошенко у Лук'янівському СІЗО.

"Суддя відмовився надати дозвіл на зустріч, пославшись на недостатність підстав", - сказала Репс на прес-конференції в Києві, повідомляє сайт Тимошенко.

У свою чергу Маріетта де Пурбе-Лундін зазначила, що не могла повірити у судову відмову на зустріч з екс-прем'єром.

"Це симптоматичні ознаки щодо системи в Україні і стану захисту прав людини", - вважає вона.

Доповідачі ПАРЄ повідомили, що під час своїх наступних візитів в Україну наполягатимуть на проведенні такої зустрічі з Тимошенко.

"Хоча ми все ж сподіваємося, що до наступного візиту її буде звільнено, і ми зможемо провести цю зустріч в інших умовах", - додала Маріетта де Пурбе-Лундін.

Мейліс Репс та Маріетта де Пурбе-Лундін додали, що змогли поспілкуватися з захисниками Тимошенко, екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка та колишнього в. о. міністра оборони Валерія Іващенка.

Доповідачі висловили стурбованість через ненадання ув'язненим належної медичної допомоги, а також через порушення процесуального законодавства при судовому розгляді справ екс-урядовців.

Маріетта де Пурбе-Люндін уточнила, що під час візиту в Україні вивчали питання щодо розслідування кримінальних справ, порушених проти колишніх членів уряду, а також питання реформи кримінальної юстиції та підвищення її ефективності.

"Повний звіт буде оприлюднено в 2013 році. ПАРЄ починає відчувати певне занепокоєння... Ми хотіли би наголосити, що у українського уряду є час, щоб все змінити", - підкреслила вона.

У свою чергу Мейліс Репс додала, що під час зустрічей з офіційними особами обговорювалася можливість декриміналізації статті 364, за якою звинувачується Луценко, та статті 365, за якою Тимошенко засуджено на 7 років позбавлення волі.

"Нам дали певні сигнали, що є бажання це зробити", - зазначила доповідач ПАРЄ.

Як відомо, у вересні суддя Печерського райсуду Києва Родіон Кірєєв відмовив президенту Європейської народної партії Вільфреду Мартенсу у можливості відвідати Тимошенко у слідчому ізоляторі.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування