Захід може "втратити" кілька округів на користь Сходу

Середа, 1 лютого 2012, 12:42

Західні області можуть втратити кілька округів на користь східних на наступних парламентських виборах.

Про це пише "Україна молода".

Видання нагадує, що виборчі округи поділять лише наприкінці квітня.

За словами секретаря ЦВК Тетяни Лукаш, округи утворюватимуть за двома основними параметрами.

"По–перше, в кожному одномандатному окрузі має бути приблизно рівна кількість виборців. Середня кількість виборців у окрузі вираховується за допомогою Державного реєстру виборців. Відхилення кількості виборців в окрузі не може перевищувати 12% середньої кількості виборців в одномандатних округах по Україні", — розповіла Лукаш.

В законодавстві є вимога, що один округ не може ділитися між двома областями, але водночас там немає вимоги щодо того, щоб округи збігалися з межами районів або хоча б населених пунктів.

 Низка експертів вважає, що принципи нарізання округів не достатньо чіткі і нинішнє законодавство створює можливості для маніпуляцій.

Так голова КВУ Олександр Черненко наводить приклад Львівщини. Якщо приміряти до області мінімальний норматив, отримаємо 12 округів, якщо брати максимальне значення — 11.

"Відповідно, додатковий округ може з’явитися у Криму, на Донеччині чи в Луганську... Загалом, на заході та в центрі України можна забрати п’ять–сім округів і «перекинути» їх на схід чи південь, формально не порушуючи вимоги закону", — вважає Черненко.

За даними, які отримала "УМ" iз поінформованих джерел, західні області справді можуть втратити кілька округів. Однією з причин назвуть відтік трудових мігрантів. Зате "додаткові" округи з’являться у великих містах, зокрема в Києві, який за останні десять років дійсно розрісся.

На думку Черненка, мажоритарна мапа на виборах–2012 істотно зміниться.

"Я прогнозую, що ті округи, які будуть нарізані зараз, кардинально відрізнятимуться своїми межами від усіх попередніх виборів — і президентських, і парламентських", — каже  Черненко.

Крім того, на деяких кандидатів, які вже "підгодовували" виборців, може чекати неприємний сюрприз: є ймовірність, що їхній "ареал" задля нівеляції шансів розділять між іншими округами.

Експерти висловлюють застереження, що "нарізка" округів може проводитися з прицілом на конкретних кандидатів.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...