Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Італія недоотримує російський газ. "Газпром" запевняє, що все виконує

Середа, 1 лютого 2012, 16:39

Італійський газотранспортний оператор Snam Rete Gas повідомив, що другий день відчуває нестачу російського газу: у вівторок його заявка була не виконана на 8%, у середу - на 13%.

Зі свого боку "Газпром" заявляє, що виконує всі зобов'язання з постачання газу в Європу, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Потреба італійського ринку в російському газі на вівторок була заявлена у 105,8 млн кубометрів, а отримав він лише 97,8 млн кубометрів.

Номінація на 1 лютого ще вища – 108,3 млн кубометрів, але вже зараз отримувач газу знає, що отримає лише 95,7 млн кубометрів – на 12,6 млн кубометрів менше за потребу.

Джерело в галузі в бесіді з Агентством газової інформації (АГІ) пов'язало це з тим, що "Газпром" концентрує ресурси на покритті внутрішнього попиту.

З одного боку, заявка Італії не є для "Газпрому" чимсь нездійсненним – у минулому січні він постачав на Апенніни до 112 млн кубометрів на день.

З іншого боку, виставляння нездійсненних номінацій – досить розповсюджена гра у газовому бізнесі. Якщо продавець не зміг поставити необхідний обсяг, контрактна кількість на умовах "бери-чи-плати" знижується на розмір недопоставки.

Тим часом, профіль поставок газу газопроводом "Ямал-Європа" відрізняється стабільністю.

Із 26 до 30 січня Німеччина отримала через "Ямал-Європу" стабільно 2,1 млн кубометрів на годину. Однак у вівторок спочатку на декілька годин поставки виросли на 10%, потім знижувалися; зниження поставок було компенсовано тільки вночі.

Менше з тим, сума поставок за газовий день 31 січня залишилася на рівні 30 січня. З ранку 1 лютого поставки підскочили в півтора рази – до 2,9 млн кубометрів на годину.

Втім, представник Wingas повідомив АГІ, що новий рівень протримається лише один день. "На даний час, із цього вечора номінація скорочується до завтрашнього ранку", - додав він. Представник Wingas зазначив, що поставки газу були погоджені заздалегідь.

При цьому управління інформації "Газпрому" зазначає, що "з середини минулого тижня" загальний експорт по "Ямал-Європі" виріс на 20%.

У "Газпромі" заявляють, що незважаючи на те, що через сильні морози збільшилося споживання природного газу в Росії, "Газпром" продовжує виконувати свої контрактні зобов'язання перед європейськими споживачами.

Для виконання експортних заявок компанія задіяла всі газотранспортні маршрути, а також значно збільшила відбір зі своїх підземних сховищ газу в Європі. Зокрема, з початку січня на максимальній продуктивності працює газопровід "Блакитний потік".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...