Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У ЄС упевнені, що МЗС розгорнув проти їхнього посла інформаційну війну

Четвер, 1 березня 2012, 07:30

Різка реакція ЄС убік України викликана не тільки позицією МЗС, але й діями МЗС по боротьбі з послом ЄС Жозе Мануелем Пінту Тейшейрой.

Про це пише газета Комерсант із посиланням на свої джерела.

Видання зазначає, що з 13 лютого у деяких українських інтернет-ЗМІ були опубліковані не менше п'яти матеріалів, що містять жорстку критику на адресу посла, з банерною рекламою їхнього розміщення.

У представництві ЄС ці матеріали вважають "проплаченими".

Співрозмовники газети у виданнях, що розмістили ці тексти, підтвердили, що вони розміщалися на правах реклами.

Джерело видання в МЗС на умовах анонімності підтвердив причетність зовнішньополітичного відомства до розміщення деяких текстів, що викликали стурбованість ЄС.

На цьому тлі заява МЗС у вівторок була болісно сприйнята в Брюсселі.

"Це виглядало як удар не по Тейшейрі, а як зневажливе ставлення до позиції всіх 27 країн Євросоюзу",— сказав  співрозмовник у структурах ЄС, відзначивши, що цей скандал збігся за часом з безпрецедентним обміном обвинуваченнями між ЄС і Білорусією. 

"Заява МЗС за стилем й риторикою збігається із заявами білоруського уряду. Але ж Білорусія перебуває в стані глибокої холодної війни з ЄС, а не на етапі переговорів про підписання угоди про асоціацію",- відзначив заступник директора фонду ПАУСІ Святослав Павлюк.

Він припустив, що МЗС сподівався на відкликання пана Тейшейри Брюсселем у відповідь на обвинувачення Києва: "Тактика — уникнути відповідальності за провал у взаєминах з ЄС. Якби вдалося відкликати посла, можна було сказати — бачите, хто винуватий? І ЄС це визнав, відкликавши невдаху!" – вважає він. 

Незважаючи на те що Брюссель чітко підтримав у конфлікті позицію свого посла, пан Тейшейра незабаром все-таки залишить Україну — але не у зв'язку з відкликанням, а в порядку ротації. За інформацією видання, це відбудеться не пізніше липня 2012 року. 

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування