Адвокат Мирослави Гонгадзе вимагає відкритого суду над Пукачем

Понеділок, 5 березня 2012, 08:56

Адвокат Валентина Теличенко вимагає відкрити для публіки та журналістів судові засідання у справі за обвинуваченням Олексія Пукача у вбивстві журналіста Георгія Гонгадзе.

Про це йдеться у її клопотанні, яке вона має намір оголосити у понеділок на судовому засіданні.

"Прошу суд винести рішення про розгляд кримінальної справи за обвинуваченням Пукача у відкритому судовому засіданні, обмеживши доступ публіки та журналістів лише в ті засідання, на яких суд допитуватиме свідків, які є або були негласними працівниками міліції та досліджуватиме матеріали з грифом секретності", - йдеться у клопотанні.

"Недотримання принципу публічності судового провадження ставить під сумнів неупередженість суду та є достатньою підставою вважати вирок суду незаконним", - наголосила Теличенко.

Вона також попередила, що це може призвести не лише до необхідності виплати компенсації потерпілим з боку України та повторного розгляду кримінальної справи.

За її словами, це також може призвести до того, що Європейський суд з прав людини може зобов’язати Україну притягнути до відповідальності осіб, які, будучи державними агентами, свідомо знехтували європейськими стандартами правосуддя та порушили норму Конвенції.

Теличенко вимагає відкритості процесу, посилаючись на норми Європейської конвенції про захист прав людини, яка передбачає право кожного на справедливий суд та публічний характер розгляд справи, а "преса і публіка можуть бути не допущені в зал засідань протягом усього судового розгляду або його частини в інтересах моралі… чи національної безпеки….".

При цьому адвокат наголосила, міжнародні договори є частиною національного законодавства України і мають пріоритет перед національним законодавством.

 "Якщо міжнародним договором України, який набрав чинності в установленому  порядку,  встановлено  інші  правила,  ніж  ті,  що передбачені  у  відповідному  акті   законодавства   України,   то застосовуються правила міжнародного договору", - навела вона статтю закону про Міжнародні договори.

Також Теличенко наголосила, що згідно з законом "про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини", "Суди застосовують при розгляді справ Конвенцію та практику Суду як джерело права".

"Зважаючи на більшу конкретність норми Конвенції, необхідно та законно застосовувати саме її та визначити такий режим судового розгляду, коли закритими будуть лише ті судові засідання, в яких буде розглянуто матеріали з грифом секретності, а всі інші – відкриті", - йдеться у клопотанні.

"Інакший режим розгляду кримінальної справи є порушенням права особи – в нашому випадку права потерпілої (Мирослави Гонгадзе) – на публічний судовий розгляд та права громадськості на доступ до інформації про судовий розгляд кримінальної справи", - зазначила Теличенко.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...