Євросуд розгляне політичні мотиви у справі Луценка

Вівторок, 6 березня 2012, 12:39

Екс-міністр внутрішніх справ Юрій Луценко сподівається після рішення Європейського суду  добиватися відновлення своїх прав у Верховному суді України.

Про це він сказав в інтерв’ю "Українській правді" , яке вийде у вівторок.

Він нагадав, що підставами для його утримання під вартою було те, що він не визнавав свою вину і відмовлявся надавати відповіді досудовому слідству.

Однак чинний Кримінально-Процесуальний Кодекс чітко встановлює, що змінювати застосовану до Луценка  санкцію підписки про невиїзд на арешт можна  було виключно при втечі або спробі втечі, що не зафіксовано жодним документом.

"Думаю, що я маю вагомі підстави сподіватися, що я виграю цей позов. І питання не лише в мені - абсолютна більшість українських арештантів зачинена так само незаконно. Я хочу дати їм прецедент відстоювання конституційних прав", - заявив Луценко.

"Зламати цю ще сталінську практику незаконних арештів за невизнання своєї вини означає зламати й систему незаконних вироків", - наголосив він.

Поки Луценко оскаржує лише незаконний арешт.

"Скаргу про порушення моїх прав при розгляді справи Луценка по суті я зможу подати лише після проходження апеляційного та вищого спеціалізованого суду. Але факт відмови мені Печерським судом у всіх до одного свідків захисту, зачитування показів 50 свідків без передбаченої КПК можливості поставити їм питання стороною захисту вже є підставою готувати такий позов", - додав він.

"Ще одна особливість відкритого розгляду мого позову в Європейському суді 17 квітня – це питання про наявність політичних мотивів мого переслідування, поставлене за ініціативою самого Євросуду", - повідомив Луценко.

"Якщо у суді у Страсбурзі визнають цей самоочевидний факт, то я (як і Юлія Тимошенко та інші політичні в’язні) зможу добиватися відновлення своїх прав у Верховному суді України", - заявив арештант.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування