Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Політологи розповіли навіщо Януковичу нові соціальні реформи

Середа, 7 березня 2012, 14:59

На думку експертів, останні соцініціатіви Віктора Януковича обумовлені не тільки наближенням виборчої кампанії, але і наміром зняти соціальну напруженість в країні.

Про це заявив директор Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко, пише "Інтерфакс-Україна".

Він зазначив, що соціальна риторика напередодні виборів доводить традиційну закономірність політики не тільки в Україну, а й в інших країнах.

За його словами, соціальна напруженість в Україні проявляється "по локальних сферах", зокрема в питанні соціальних пільг.

"В результаті президент змушений реагувати на ці проблеми, і, думаю, що його соціальні ініціативи спрямовані на те, щоб, хоча б частково, зняти цю напруженість", - сказав Фесенко.

У свою чергу політолог Вадим Карасьов вважає, що останні соціальні ініціативи президента обумовлені соціально-економічною ситуацією в країні.

"Хоча і соціально-економічна ситуація в країні стабілізувалася, але на низькому рівні соціальних стандартів, що викликає все більше незадоволення з боку населення", - вважає експертами.

Крім того, мала вплив і світова ситуація соціальної напруженості, пов'язаної з проблемами зростання соціальної несправедливості.

У той же час, на думку політолога, президент усвідомив, що його політичному режиму "необхідно розширювати базу".

"Уже недостатньо підтримки олігархів з їх медійними компаніями, силовиків ... необхідно розширювати соціальну опору президентської влади і політичного режиму, а це розширення неможливо без підвищення соцстандартів і посилення тренда на соціальну справедливість і умиротворення широких соціальних мас", - зазначив В.Карасьов.

У той же час, він не виключає, що такі ініціативи обумовлені і наближенням виборів.

Директор Київського центру політичних досліджень і конфліктології Михайло Погребинський не виключає, що ці ініціативи пов'язані з появою в оточенні президента "якоїсь команди".

На думку Погребинського, це виступ президента є першим, яке дає системний погляд по самим ключовим і важливим соціальним проблемам, так що, мабуть, раніше таких людей не було.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...