Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Луценко розповів про показушну камеру "готельного типу"

П'ятниця, 6 квітня 2012, 14:10

Юрій Луценко заявляє, що його перевели у камеру "готельного типу" після більш як року перебування у камері "залякування" через міжнародну увагу.

"458 днів я провів у камері, яку Оксфордська енциклопедія в’язниць визначає як тюрму залякування ХІХ століття. 28 березня, завдяки міжнародному інтересу до справ українських політв’язнів, мене справді перевели в камеру готельного типу", - сказав він в інтерв’ю УНІАН.

"Тут нормальне освітлення, дерев’яні ліжка, стіл, шафи для посуду й книг, повноцінний санвузол і відомий з ГПУ-шних телекліпів "переходящий чайний сервіз Тимошенко", - зазначив екс-голова МВС.

За словами Луценка, він розповів про "все це шахрайство" на зустрічах із делегаціями від ПАРЄ та "Freedom Hоuse".

"Звернув навіть увагу на новий лінолеум, який поклали в коридорі рівно до показушної камери. Далі – звичайний столітній бруд ще царської тюрми, де "покращення нашого життя вже сьогодні" не діє", - зазначив екс-міністр.

"Делегація ПАРЄ просила показати ту камеру, де я, як і інші тисячі людей, утримувався, а після відмови в потьомкінсько-совкових іграх участі не брала", - додав Луценко.

Він сказав, що не знає, чи переведуть його після від`їзду міжнародних спостерігачів знову в стару камеру.

"Я ніколи не скаржився на умови мого тримання, у Лук’янівському СІЗО є й значно гірші камери. Проблема в іншому. Я оскаржую в Європейському суді з прав людини не умови, а незаконність арешту. І впевнений, що виграю цей позов", - наголосив екс-міністр.

На запитання щодо інформації про те, що нову камеру для нього всю ніч ремонтували в’язні, Луценко відповів: "Можу лише підтвердити це".

Екс-голова МВС також розповів про свої зустрічі з представниками ПАРЄ та "Freedom Hоuse".

"Дуже символічно, що при цьому мене запросили сісти за стіл навпроти гостей, а переді мною поставили два прапорці – України та ООН. Так що, напевне, це вперше Україну представляв політичний в’язень. При відчутній міжнародній ізоляції офіційної української влади – це ознака часу", - вважає Луценко.

Він зазначив, що спілкувався з представниками міжнародних організацій через перекладачів, "оскільки на зустрічі був присутній керівник СІЗО", але після офіційної частини зміг поспілкуватися безпосередньо з відвідувачами англійською.

"Загалом ішлося про проблеми українського правосуддя, а з доповідачами ПАРЄ ми також поговорили про загрози вільним виборам та політичним процесам в українській опозиції", - зазначив Луценко.

"Мій основний месидж – українська судова система й органи прокуратури є інструментами Адміністрації президента, через які реалізовуються антиконституційні політично мотивовані ув’язнення політичних опонентів Януковича", - повідомив він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
02:07
Die Welt оприлюднило мирну угоду, яку Україна та Росія могли підписати на початку війни
01:06
В Росії злетіли бомбардувальники Ту-95
00:54
Німецькі винищувачі перехопили російський  Іл-20 над Балтійським морем
00:38
доповненоУ Харкові пролунала серія вибухів: пошкоджена медустанова
23:40
Іспанія на "Рамштайні" підтвердила плани відправити Україні ракети до Patriot
23:29
Новини економіки 26 квітня: застава за Сольського, Кабмін зберіг тариф на електрику для населення
23:17
відеоПлетенчук: Росіяни посилили захист своїх суден після пошкодження "Коммуни"
23:10
Мутації та перемога природи. Факти про Чорнобильську катастрофу, які ви могли не знати
23:06
Мінфін оновив дані про фінансування держбюджету від початку великої війни: хто став найбільшим донором
23:01
оновлюєтьсяУ всіх областях України оголошували ракетну небезпеку, була загроза "Кинджалів"
Усі новини...