Україні пророкують ще й протести вболівальників на Євро-2012

Середа, 2 травня 2012, 12:42

Ситуація довкола екс-прем'єра Юлії Тимошенко може мати прямі негативні наслідки для євроінтеграційних амбіцій України.

Таке застереження на адресу Києва зробив міністр закордонних справ ФРН Ґідо Вестервеллє, повідомляє Німецька хвиля з посиланням на газету Bild.

"Український уряд має знати: шлях до Європи пролягає через міст, який спирається на два стовпи - демократію та правовий устрій", - зазначив міністр.

Міністр висловив серйозне занепокоєння станом здоров'я Тимошенко і знову запропонував Україні надати ув'язненому екс-прем'єру медичну допомогу в німецькій лікарні, де їй був би гарантований якісний медичний догляд.

Порушивши тему політичного бойкоту "Євро-2012", Вестервеллє сказав, що остаточне рішення з цього приводу буде ухвалено згодом.

Водночас, на його думку, у ході чемпіонату Європи з футболу влада України може побачити не лише бойкот політиків, але й протести пересічних уболівальників.

"Політики, спортсмени, ЗМІ та вболівальники не змарнують можливості продемонструвати своє ставлення до порушень прав людини в Україні", - вважає дипломат.

Водночас, як повідомляє "Німецька хвиля", дискусія у справі Тимошенко розділила європейські уряди на різні табори.

Найактивнішими критиками виявилися німецькі політики, вони закликають до політичного бойкоту "Євро-2012".

Дискусія про політичний бойкот європейської першості точиться й в Італії.

Такий крок треба ретельно зважити, зазначив днями голова центристської партії UDC П'єр Фердінандо Казіні. Депутат лівоцентристської партії PD Анна Паула Конча закликала прем’єр-міністра Маріо Монті "наслідувати приклад Анґели Меркель". На засіданні уряду в понеділок міністр закордонних справ Джуліо Терзі висловив велику стурбованість із приводу стану здоров´я Тимошенко.

З іншого боку, як зазначає інформаційне агентство dpa, уряд Данії, яка нині головує в ЄС, виступає проти політичного бойкоту футбольного чемпіонату.

Міністр культури Уффе Елбаек написав на своїй сторінці в Facebook: "У мене самого були сумніви. Але моя відповідь полягає в тому, що я підтримую участь нашої національної збірної в європейському чемпіонаті. У тому числі – особистою присутністю".

Представники консервативної та право-ліберальної опозиції, водночас, закликали усіх данських політиків триматися подалі матчів "Євро-2012" в Україні.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування