Співробітник Карпачової: вона просила "посилити" синці Тимошенко

Понеділок, 7 травня 2012, 17:20

Співробітник секретаріату омбудсмена Валерій Селін заявляє про дачу показань слідчим органів прокуратури Києва в ході перевірки факту побиття екс-прем'єра Юлії Тимошенко.

Про це він повідомив в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна", уточнивши, що перевірка здійснюється за заявою екс-омбудсмена Ніни Карпачової.

"Я давав, це були мої пояснення. Йшлося про документ, який ми складали по фото Тимошенко і про найменування цього документа. Те як сьогодні цитують мої свідчення в пресі, то все там правильно, нічого не прибрано і нічого не дописано", - повідомив він.

Співрозмовник не зміг відповісти, які правки були внесені у висновок про побиття Тимошенко, оскільки остаточний варіант він не читав, а при візуванні документа не бачив його першої сторінки.

"Я не можу сказати точно, які правки були внесені, тому що, якщо чесно, то остаточний варіант я не читав. Коли я підписував, то перший лист був прикритий другим листом, я не бачив, що там написано. Коли нам було доручено скласти такий висновок, у нас була серйозна полеміка. І назвали ми цей документ "службова записка", - розповів він.

На питання, хто просив посилити висновки по тілесним ушкодженням Тимошенко, Селін повідомив, що таке прохання надійшло від Карпачової, причому ще до того, як він побачив фотографію ув'язненої.

"Про це мене просила Карпачова, але на той момент я ще не бачив фото. Вона просила посилити звіт, складений її помічником, який їздив в колонію, в частині опису синців", - підкреслив співробітник секретаріату омбудсмена.

Селін також заявив, що Карпачова поцікавилася, "що можна зробити для того, щоб інформація про синці звучала більш гласно".

"Але я сказав, що нічого... Тільки взяти і вдарити... Тільки так, інакше посилити їх ніяк не можна!", - заявив експерт.

Він також уточнив, в кімнаті з Карпачовою, коли та цікавилася, яким чином зробити інформацію про синці більш гласною, знаходився ще один чоловік, який, за словами Селіна, був схожий на захисника Тимошенко, народного депутата Сергія Власенка.

"Ще коли Ніна Карпачова про це просила, там в кімнаті був з нею чоловік. Я глянув, і мені здалося, що це був Сергій Власенко, адвокат Юлії Тимошенко", - сказав експерт.

Селін також заявив, що співробітників секретаріату омбудсмена, які підписали висновок, дезінформували про мету документа: за словами співробітника секретаріату омбудсмена, їм повідомили, що складений документ потрібен був нібито виключно для внутрішнього користування.

Експерт також зазначив, що якщо б знав, що зміст документа стане надбанням ЗМІ та світової громадськості, вони б його не складали, оскільки усвідомлювали, що не мають на це відповідних повноважень.

"Нам сказали, що це для внутрішнього користування. Якби я знав, що це буде на весь світ, я б такого документа не складав. Ми прекрасно розуміли, що не маємо на це повноважень і що це неправильно", - підкреслив Селін.

Як повідомлялося, 27 квітня були опубліковані фотографії гематом на тілі Тимошенко, зроблені 25 квітня.

За твердженням екс-прем'єра, ці тілесні ушкодження були нанесені їй співробітниками колонії, які примусово доставляли її до лікарні 20 квітня.

Уповноважена з прав людини Ніна Карпачова підтвердила наявність тілесних ушкоджень у Тимошенко.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування