Спостерігати за справою Тимошенко приїдуть вже у понеділок

Четвер, 7 червня 2012, 22:15

Екс-президент Європарламенту Пет Кокс і екс-президент Польщі Олександр Квасьнєвський прибудуть в Україну для ознайомлення зі справою Юлії Тимошенко 11 червня.

Про це в четвер в Брюсселі після закінчення зустрічі президента Європейського парламенту Мартіна Шульца з цими двома європейськими політиками повідомив сам Шульц, передає "Інтерфакс-Україна".

"У наступні два тижні, як спостерігачі від ЄП, вони розглянуть касаційну справу Тимошенко. Ми підготували місію обох президентів на понеділок, 11 червня. Передбачається зустріч з родиною Юлії Тимошенко та прем'єром Азаровим", - анонсував він.

Шульц нагадав про домовленості, які були досягнуті з прем'єром Миколою Азаровим, що український уряд прийме, а ЄП направить "високої репутації і визнаних незалежних особистостей з великим політичним досвідом в цей дуже делікатний час, подивитися чи все, що пов'язано зі справою Тимошенко, ситуація в країні розвивається в правильному напрямку".

За словами президента ЄП, Коксу і Кваснєвському буде надано вільний доступ до документів, які стосуються касаційного суду, інших справ, доступ до учасників процесу, прокурорів і адвокатів, "вільний доступ до всіх, з ким вони захочуть говорити".

"Це було гарантовано урядом", - підкреслив він.

Шульц також повідомив, що місія цих європейських політиків "була прийнята Тимошенко та її сім'єю".

"Це - відправний пункт, який може внести свій вклад в справедливий суд, потрібну медичну допомогу Тимошенко і, можливо, також поліпшить відносини між Україною та ЄС, будуючи довіру. Це дуже важка місія, це не легке завдання", - сказав європейський політик.

Президент ЄП зазначив, що після 11 червня спостерігачі від ЄП повернуться в Брюссель або Страсбург, і буде зроблений аналіз цього візиту. Він також запевнив, що їм буде надана підтримка з боку юристів.

Разом з тим, політики не змогли позначити майбутнього порядку денного їх активності.

"Зараз дуже складно щось сказати відносно подальшого порядку денного, і я не впевнений, що після 11 у нас буде конкретна повістка дня наших дій", - сказав Кваснєвський.

Він також підтвердив, що за юридичну сторону справ Тимошенко будуть відповідати "наші радники".

"Ми політики і використовуємо цю можливість, щоб зустрітися з лідерами Україні, я думаю, що у нас буде можливість говорити і з іншими, і з представниками опозиції", - зазначив політик.

"Ситуація в Україні складна і касаційна процедура тільки частина цієї складності. Ми стоїмо напередодні виборів, і європейці очікують, що українські вибори будуть вільними і справедливими. У нас є достатньо питань, щоб обговорити їх на політичному рівні", - сказав екс-президент Польщі.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування