Збір на купівлю комплексу важкого дрону для 48 ОШБ

Рішення Євросуду може лише опосередковано допомогти Луценку

Вівторок, 3 липня 2012, 13:52

Рішення Європейського суду з прав людини у справі екс-голови МВС Юрія Луценка неможливо втілити у життя.

Про це в коментарі журналістам заявив "регіонал" Володимир Олійник.

"З рішення Європейського суду не випливає звільнення Луценка, тому що відносно нього вже немає запобіжного заходу, ця подія вже в часі пройшла", - зазначив він.

Зараз, за словами Олійника, "поновити права Луценка, відповідно до рішення Європейського суду, вже неможливо".

Він також вважає, що навряд чи вдасться когось притягнути до відповідальності після рішення Європейського суду.

"Якщо процесуальні порушення відбувалися в рамках законодавства України, але в порушення Європейської конвенції з прав людини, то тут немає кого карати. Бо якщо є розбіжності, то треба міняти українське законодавство. І ми це зробили, прийнявши новий Кримінальний процесуальний кодекс", - сказав Олійник.

Водночас, соратник Луценка Юрій Гримчак вважає, що рішення Європейського суду має бути враховано при розгляді касації на вирок Луценку.

"У нас найближчими днями буде касація, і ми вимагатимемо скасувати вирок, бо за рішенням європейського суду український суд був несправедливий. Тому що рішенням європейського суду визнано незаконним арешт і утримання Луценка під вартою"

Гримчак нагадав, що рішення про арешт Луценка приймали ті ж судді, які виносили йому вирок по суті.

Соратник екс-міністра внутрішніх справ визнав, що рішення Європейського суду не може прямо вплинути на звільнення Луценка: "Луценко вже справді не є арештованим".

"Але у касаційного суду є всі підстави для скасування його вироку. Адже головне, що встановлено Європейським судом з прав людини, – що Луценко є політичним в’язнем", - зазначив Гримчак.

Він додав, що захист Луценка вимагатиме в генпрокурора порушити кримінальну справу проти слідчого Войченка та першого заступника генпрокурора Кузьміна, бо саме вони винесли постанову про арешт Луценка, а також судді Біляєвої, яка приймала рішення про арешт, який Європейський суд визнав політично вмотивованим.

Як повідомлялося, 3 липня Європейський суд з прав людини у Страсбурзі оприлюднив рішення про те, що арешт Юрія Луценка порушує права людини.

"Луценко виграв Європейський суд!!! По статті 5 та статті 18 - політичні переслідування", - повідомила прес-секретар "Народної самооборони" Лариса Сарган.

Суд також зобов'язав Україну виплатити Луценку 15 тисяч євро моральної компенсації.

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: