Freedom House радить випустити Тимошенко й Луценка на вибори

Четвер, 5 липня 2012, 12:39

"Freedom House" закликає владу звільнити ув’язнених лідерів опозиції та надати їм можливість брати участь у парламентських виборах.

Про це йдеться у звіті організації "Б’ючи на сполох: на захист демократії в Україні".

"Припинивши вибіркові політичні переслідування, звільнивши ув’язнених лідерів опозиції без додаткових умов і забезпечивши вільні й чесні вибори цієї осені, президент України Віктор Янукович може стати лідером, який веде Україну до Європи", - зазначають експерти.

"Якщо ж він цього не зробить, то стане черговим розчаруванням для співгромадян і віддалить Україну від її належного місця в Європі", - застерігають вони.

"Freedom House" стверджує: "Влада має припинити виборчі переслідування, здійснити безумовне помилування ув’язнених політичних лідерів і дозволити всім лідерам опозиції, включаючи тих, хто зараз перебуває під арештом, взяти участь у парламентських виборах".

На думку організації, в такому разі українська влада може уникнути міжнародної ізоляції.

Також, за словами експертів, влада має законодавчо посилити незалежність судової системи й забезпечити об’єктивний розгляд справ, які вважаються політично мотивованими.

"Виборче правосуддя є не просто ударом по демократичному прогресу України, це принципова проблема демократії в Україні", - зазначає "Freedom House".

Експерти наголошують, що "політична й правова тактика нинішньої української влади прямо суперечить евроінтеграційній політиці України".

"Ведучи боротьбу з опонентами в залі суду, а не в кабінці для голосування, керівництво України криміналізує політичні розбіжності, створюючи середовище, в якому будь-який український політик повинен боятися переслідувань, щойно покине свою посаду", - сказано в звіті.

В організації констатують, що така ситуація підриває демократичний процес у країні, оскільки нинішні лідери відчувають загрозу з боку майбутніх лідерів після того, як підуть у відставку, і це спонукує їх не віддавати владу.

"Freedom House" наголошує, що під час виборів у складі Центральної виборчої комісії та місцевих виборчих комісій має бути належно представлено як опозицію, так і владу.

Перебіг виборів до Верховної Ради буде вирішальним випробуванням на рівень відданості влади демократичним принципам, йдеться у звіті.

Організація рекомендує Євросоюзу не приймати й не ратифікувати угоди про асоціацію й зону вільної торгівлі між Україною і ЄС, доки лідери опозиції в ув'язненні й до проведення парламентських виборів.

"Українська правда", "Інтерфакс-Україна", Українські новини

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News