Росія не хоче ділити море з Україною, бо боїться обману - ЗМІ

Неділя, 9 вересня 2012, 19:14

Росія не поспішає підписувати договір про делімітацію морського простору через побоювання, що українська сторона не виконає свою частину угоди.

Про це пише "Дзеркало тижня. Україна" з посиланням на джерела, близькі до переговорів.

За даними джерел ZN.UA, під час липневої зустрічі президентів Віктора Януковича і Володимира Путіна в Криму планувалося підписати угоду про розмежування Азовського і Чорного морів та Керченської протоки. Однак цього не сталося.

"Росіяни бояться, що українці їх обдурять", - так пояснив ZN.UA ситуацію один з високопоставлених співрозмовників з українського зовнішньополітичного відомства.

Проблема розмежування морських просторів передбачає пакетне рішення: Москва йде на делімітацію, а Київ, у свою чергу, погоджується на модернізацію Чорноморського флоту Росії, що базується в Криму.

"Це ідея Костянтина Грищенка, яку схвалив президент", - стверджує високопоставлений український дипломат.

При цьому українська сторона хотіла б розвести в часі підписання цих двох документів: спочатку має бути завізована угода з делімітації морських просторів і Керченської протоки, а вже після цього Київ виконає свою обіцянку і дасть добро на модернізацію флоту в Криму.

Такий варіант з самого початку не влаштовував росіян, які побоюються, що українці не виконають свою частину домовленостей.

Крім того, ZN.UA стали відомі деталі російських пропозицій щодо розмежування морського простору.

Росія пропонує відсунути кордон в бік українського берега. У результаті Росія розраховує отримати в Керченській протоці право контролю над входом і виходом практично всіх кораблів. Крім того, Україна може втратити газоносну площу Палласа на морському шельфі.

Крім того, повинна бути створена спільна корпорація з використання Керч-Єнікальського каналу. При цьому російські дипломати відстоюють позицію, що створення спільної корпорації та підписання угоди про делімітацію повинно відбутися одночасно. У Києві ж проти такого підходу. Тут виступають за те, що спочатку повинні бути оформлені кордони, і тільки потім створюватися СП.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування