КВУ: найбільша проблема вересня – формування дільничних комісій і підкуп

Вівторок, 2 жовтня 2012, 12:23

Комітет виборців критично оцінив процес формування дільничних виборчих комісій.

Про це йшлося на прес-конференції 2 жовтня, присвяченій результатам моніторингу перебігу виборчої кампанії, повідомляє прес-служба КВУ.

За словами голови правління комітету Олександра Черненка, головною проблемою вересня стало проведення жеребкування та формування дільничних виборчих комісій.

"Нечіткість окремих положень Порядку стала однією з причин конфліктів при проведенні жеребкувань. Це призвело до того, що більшість дільничних комісій не розпочали працювати вчасно, відбуваються постійні масові ротації членів ДВК", - сказав він.

Голова правління Донецької обласної організації КВУ Сергій Ткаченко зазначив, що Донецька область не бачила та не побачить на цих виборах "повноцінної конкурентної боротьби".

"Тому я радив би діючій владі проводити максимально коректну кампанію. Однак ми і цього не спостерігаємо", - сказав він.

Заступник Голови Правління КВУ Наталія Линник, презентувала проект "Підкуп-СТОП!".

"Як показує наш моніторинг на місцях діють цілі мережі по підкупу виборців, напрацьовуються відповідні стратегії системного підкупу виборців. Підкуповують всім: надаються гроші, продуктові набори, безкоштовні соціальні, медичні, побутові послуги. Навіть здійснюють проплати за оренду землі", - зазначила Линник.

Вона повідомила також, що КВУ надає юридичні консультації виборцям під час парламентських виборів, щоб запобігти масовому підкупу виборців.

Разом з тим в КВУ додали, що станом на 2 жовтня відеокамери встановлено майже на 50% дільничних виборчих комісій.

"За нашою оцінкою, майже на половині виборчих дільниць встановлено відеокамери, проте це не означає, що вони працюють, оскільки тестування ще не відбувалося", - повідомив Черненко.

За його словами, на дільницях, де камери встановлено, виникла нова проблема - ці приміщення потребують додаткової охорони. Тож тепер місцеві органи влади вимушені вишукувати додаткові кошти на охорону.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування