Канадські спостерігачі про вибори: адмінресурс, підкуп і погрози

Вівторок, 2 жовтня 2012, 19:16

Підготовка до виборів в Україні відбувається на фоні процедурних порушень, широкомасштабного підкупу виборців та неналежного розгляду спорів.

Про це заявила координатор довгострокових спостерігачів Місії Канади Анна Шиптур на прес-конференції у вівторок в Києві, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Найбільш поширеною проблемою, на думку місії Канади, є непрямий підкуп виборців, випадки якого були помічені практично у всіх регіонах України.

Спостерігачі з Канади зафіксували 30 випадків порушення прав людини, 35 випадків інформування кандидатами в депутати про тиск і погрози на адресу їх та членів їхніх команд.

Шиптур зазначила, що у всіх областях України все більш очевидним є використання адмінресурсу.

"Спостерігалися численні форми використання адмінресурсу, найбільш поширеним з яких є використання для проведення виборчої кампанії урядової інфраструктури або державного бюджету", - сказала вона.

Шиптур звернула також увагу на те, що в Україні існує надзвичайно складний і формалізований процес винесення судових рішень за скаргами і апеляціями на хід виборчого процесу.

Крім того, у канадських спостерігачів викликає занепокоєння використання міліції проти активістів, які беруть участь у виборчому процесі та інших учасників зборів громадян в Україні.

В якості прикладу вона навела ситуацію, коли 15 вересня міліція затримала в Києві 3-х членів однієї з громадських організацій за роздачу ними флаєрів проти кандидата від Партії регіонів Максима Луцького. Цих громадян звинуватили у перешкоджанні роботі міліції та адміністративне правопорушення. Пізніше суд виправдав цих людей.

Канадські спостерігачі також відзначили, що жеребкування представництва партій в окружних виборчих комісіях (ОВК) за принципом "переможець отримує все" не забезпечила баланс для різних політичних сил, оскільки партії з мінімальною кількістю зареєстрованих кандидатів у народні депутати отримали 37,1% представництва в ОВК.

Крім того, спостерігачі відзначали ситуації, коли члени ОВК від так званих маленьких партій не знали, яку партію вони представляють або не могли назвати імена лідерів партії.

"Спостерігачі також звернули увагу, що деякі з членів ОВК від маленьких технічних партій раніше були пов'язані з Партією регіонів", - наголошується в проміжному звіті Місії Канади.

Місія Канади розпочала свою роботу в Україні 11 серпня. В Україні працює 65 спостерігачів даної місії практично у всіх областях країни. За два тижні до виборів прибуде ще 365 короткострокових спостерігачів.

Крім того, Канада надсилає 10 довгострокових і 60 короткотермінових спостерігачів до складу багатосторонньої місії, яка формується ОБСЄ для спостереження за парламентськими виборами 28 жовтня.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
00:58
У Калузькій області Росії безпілотник пошкодив енергетичну інфраструктуру
00:25
У Нью-Йорку біля суду, де перебував Трамп, чоловік вчинив самопідпал
23:59
Новини економіки 19 квітня: удар по порту "Південний", неплатників аліментів тепер зможуть мобілізувати
23:56
відео, фотоПоблизу Брянська в РФ горить підстанція, повідомляють про атаку дронів
23:43
Сміх крізь сльози: Костюк в емоційному матчі здолала Ґофф у чвертьфіналі Штутгарта
23:31
"Роттердам+": ВАКС звільнив двох фігурантів від відповідальності через строки давності
23:23
Ворог вдарив ракетою по цивільній інфраструктурі в Сумах 
23:10
Білий дім очікує, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення Конгресу
22:45
Ракетна атака по Дніпру: рятувальники виявили тіло третього загиблого
22:32
тенісКалініна у двох партіях розібралася з 16-річною росіянкою і пройшла в півфінал турніру в Руані
Усі новини...