Омбудсмен: заборона "пропаганди гомосексуалізму" обмежить права

Середа, 3 жовтня 2012, 18:33

Законопроект проти пропаганди гомосексуалізму може призвести до надмірного обмеження прав людини в Україні.

Про це йдеться у відкритому листі Уповноваженого Верховної Ради з прав людини Валерії Лутковської до керівництва Верховної Ради.

Як відомо, 2 жовтня парламент проголосував у першому читанні за законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо захисту прав дітей на безпечний інформаційний простір)", реєстраційний №8711 від 20.06.2011, яким передбачається запровадити у вітчизняне законодавство новий правовий термін - "пропаганда гомосексуалізму".

"Намагаючись заборонити "пропаганду гомосексуалізму", зазначений законопроект не дає жодного визначення цьому терміну, чим порушує обов’язкову вимогу правової визначеності норм закону, яка слідує з конституційних принципів верховенства права (ст. 8) та рівності перед законом (ст. 24)", - зазначає Лутковська.

"Така відсутність визначення може призвести до надмірного обмеження прав (всупереч ст. 22 Конституції), зокрема права на свободу вираження поглядів, що суперечитиме статті 34 Конституції та міжнародним зобов’язанням держави у сфері захисту прав людини - статті 10 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод і статті 19 Міжнародного пакту про громадянські та політичні права", - додала вона.

Водночас, на її думку, це також створить "широке поле для зловживань з боку службових і посадових осіб, зокрема працівників органів внутрішніх справ, які на власний розсуд визначатимуть, що є "пропагандою гомосексуалізму" в кожному конкретному випадку".

"Прошу врахувати цю позицію при підготовці законопроекту "Про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо захисту прав дітей на безпечний інформаційний простір)" до розгляду його у другому читанні", - підсумувала вона.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування