ПАРЄ визначила, що таке "політичний в’язень"

Середа, 3 жовтня 2012, 20:16

Парламентська Асамблея Ради Європи встановила визначення "політичний в’язень".

Відповідне рішення було схвалене у середу на сесії ПАРЕ у Страсбурзі, передає УНІАН.

За резолюцію "Визначення політичного в’язня" проголосували 100 депутатів, проти - 64, утрималися - 12.

Згідно з резолюцією, Асамблея встановила 5 критеріїв, згідно з якими особа, позбавлена волі, може розглядатися як політичний в’язень.

Серед таких критеріїв затримання у порушення фундаментальних гарантій, встановлених Європейською конвенцією прав людини; затримання з виключно політичних причин; тривалість затримання чи умови з політичних причин більш ніж пропорційні злочину, в якому обвинувачують чи підозрюють особу.

Крім того, серед критеріїв утримання в дискримінаційних умовах порівняно з іншими з політичних мотивів та затримання в результаті процесу, який був нечесним і якщо вдається, що це пов’язане з політичними мотивами влади.

Проти проекту резолюції активно виступали представники Росії та Азербайджану.

Згідно з рішенням, це визначення не розповсюджуватиметься на осіб, засуджених за терористичні злочини, якщо такі процеси і засудження відбувалися згідно з національним законодавством та Європейською конвенцією з прав людини.

ПАРЄ також закликала компетентні органи влади всіх країн-членів Ради Європи переглянути усі випадки щодо осіб, яких називають політичними в’язнями, з урахуванням встановлених в резолюції критеріїв

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування