Євросуд з прав людини може затягти розгляд Тимошенко й Луценка

Вівторок, 9 жовтня 2012, 09:15

Розгляд скарг Юлії Тимошенко і Юрія Луценка у Євросуді з правах людини може затягтися.

Про це у вівторок пише газета Комерсант-Україна

Причиною можливої затримки є те, що суддя по українській квоті Ганна Юдковська взяла відпустку по догляду за дитиною до кінця 2012 року.

"Пані Юдковська перебуває у відпустці до 18 грудня",— уточнив співрозмовник в апарату судді в Страсбурзі.

Це означає, що вона зможе приєднатися до роботи суду лише в наступному році після різдвяних канікул.

Адвокат Валентина Теличенко, що представляє в ЄСПЛ інтереси Луценка й Тимошенко, що співробітничала з командою, стурбована цією інформацією.

"Без національного судді не може бути прийняте жодне рішення. Тому є небезпека, що винесення рішень ЄСПЛ по справах Луценка й Тимошенко затягується до наступного року",— зазначила Теличенко. 

Раніше представники партії "Батьківщина" неодноразово заявляли, що очікують рішення суду за першою скаргою Тимошенко до парламентських виборів.

Відповідно до регламенту ЄСПЛ, у випадку тривалої відсутності судді приймається рішення про призначення судді ad hoc, який тимчасово бере участь у слуханнях за українською квотою.

У прес-службі ЄСПЛ  заявили, що на даний момент у справі Тимошенко призначення ad hoc судді не відбулося.

"Суддя від України (Юдковська) бере участь у розгляді справи Тимошенко. Якщо з тих або інших причинах вона не зможе продовжувати участь у процесі, глава палати вдасться до процедури (призначення ad hoc судді), як це й передбачено регламентом ЕСПЛ",- пояснили в прес-службі.

За словами Теличенко, призначення тимчасового судді у справі Тимошенко зруйнує плани на якнайшвидшого винесення рішення.

"Якщо в Страсбург приїжджає ad hoc суддя, він має повне право вимагати надання часу на вивчення всіх матеріалів. А з огляду на обсяги справи й кількість документів, які ми надали суду, цей процес легко затягнеться до повернення Юдковської з відпустки", - сказала вона.

Це ж стосується й другої скарги Луценка, у якій йдеться про неналежне поводження і про ненадання йому медичної допомоги. 

У той же час суддя ЄСПЛ у відставці Володимир Буткевич думає, що концептуальні рішення по цих скаргах були прийняті за участю Юдковської ще до відпустки, але поки не оприлюдняться через тривалу процедуру оформлення рішень ЄСПЛ. 

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News