Генпрокуратура пропонує дозволити Беркуту вивозити протоколи з ОВК

Середа, 14 листопада 2012, 08:14

Генпрокуратура пропонує надати право доступу до протоколів з мокрими печатками з даними про волевиявлення громадян.

Такі пропозиції Генпрокуратури до закону про вибори надав Генпрокурор Віктор Пшонка президенту Віктору Януковичу, пише Комерсант з посиланням на документ.

Пропозиції ГПУ сформульовані в чотирьох пунктах і носять загальний характер.

"Не врегульовано механізм виконання ЦВК функцій окружної виборчої комісії в питанні встановлення результатів голосування, насамперед у разі її (ОВК) бездіяльності", - говориться в документі.

Аргументуючи свою позицію, Генпрокуратура нагадала про роботу ОВК N197 (Канів) та ОВК N223 (Київ), де протягом кількох днів "фактично не проводився прийом протоколів дільничних виборчих комісій".

Стаття 30 закону про вибори наділяє ЦВК правом переймати функції комісії нижчого рівня у разі ненадання протоколів з результатами виборів, але не зазначено, "наскільки довго має бути бездіяльним ОВК, щоб ЦВК могла перейняти її повноваження".

В інформаційній записці ГПУ міститься ще одна пропозиція, що припускає розширення повноважень ЦВК.

"Законом не передбачений дієвий механізм реагування комісій у разі, якщо кандидати порушують виборче законодавство", - сказано в документі.

Якщо перші дві пропозиції ГПУ стосувалися розширення повноважень ЦВК, то два наступні - роботи правоохоронних органів і судів.

"Не визначені особливості доступу до оригіналів виборчої документації (протоколи дільничних комісій) судів, правоохоронних органів та держвиконавців", - сказано в документі.

В якості прикладу в записці наводиться округ N132 (Первомайськ), де вилучення державними виконавцями протоколів дільничних комісій призвело до масових порушень громадського порядку.

Остання, четверта пропозиція ГПУ обумовлена ситуацією, що склалася в окрузі N94 (Обухів), де окружна виборча комісія не врахувала голоси понад 30 тис. виборців з 27 дільниць.

"У законі відсутні критерії, за якими голосування на окремих дільницях може бути визнано недійсним у разі недопуску на ці дільниці спостерігачів", - зазначають у Генпрокуратурі.

Представники опозиції не згодні з пропозиціями ГПУ. У Партії регіонів обіцяють врахувати пропозиції Віктора Пшонки.