Округ 94: Вкрадена перемога

Неділя, 04 листопада 2012, 17:55

Вам не страшно жити в цій країні, питаю я нардепа-бютівця Віктора Олійника після всього, що сталося в окружній виборчій комісії №94 з центром в Обухові.

"Страшно", - тихо, ледь рухаючи губами, сказав він.

Цей діалог відбувся під ранок після того, як Окружна виборча комісія під контролем регіоналки, володарки Ковалівки Тетяни Засухи одним махом викреслила майже 30 тисяч виборців.

‪Таким рішенням, члени окружної виборчої комісії №94 показали майже 30 тисячам осіб, чиє голосування визнали недійсним, що вони ніхто і їхня думка нікому не важлива, при чому це стосувалося не лише мажоритарників, але й списків.

‪Позбавивши 30 тисяч виборців права голосу, члени комісії вкрали перемогу у Віктора Романюка, бо серед цих 30 тисяч - 17 тисяч голосів належали саме йому.

Інтелігентні представники опозиції, якими є Романюк, не можуть протистояти напору "журналістів кримінальної зовнішності", членів ОВК-завучів школи, які кричать своїм колегам по окружвиборчкому "закрий рота". І це шкода, бо дії Партії регіонів радикалізують суспільство так, що скоро воно вибухне.

Майже весь суботній день я провела на різних засіданнях Київського апеляційного адміністративного суду. Там розглядалися справи з трьох різних регіонів України. І мені здалося, що правосуддя тут в цей день перемагало в усіх випадках.

Крім одного: по справі округу №94. Єдину апеляцію, яку в суді відмовились задовольняти на користь опозиції, був один з 28 типових позовів від спостерігачів Засухи.

Раніше ми вже писали про те, що спостерігачі від Партії регіонів подали 28 позовів на дільничні виборчі комісії зі звинуваченнями у тому, що їх начебто не допустили на засідання.

Самі голови ДВК цих спостерігачів і в очі не бачили. Більше того, вони виявили фальсифікації у документах: на актах, що засвідчували свідчення горе-спостерігачів, стояли фальшиві підписи.

Документи справжні і підробні є у голів ДВК, однак в багатьох випадках суди навіть розбиратися не захотіли.

Ці позови були ключовим моментом у долі ОВК 94. В разі виявлення фактів "неправомірного недопущення спостерігачів від партій", підтверджених рішенням суду, ЦВК МАЛА ПРАВО визнати голосування недійсним.

Саме це була кінцева мета Засухи. Вона не очікувала, що молодий хлопець, якого ніхто не знав ще два місяці тому, зможе отримати щонайменше 38 632 голоси при обробці 97,79% протоколів. За Романюка на цих виборах проголосували на 10 тисяч голосів більше ніж за Засуху – відому в області одіозну жінку і дружину колишнього губернатора.

Однак Романюк ходив від дверей до дверей, без гречки і пенсійних карток, просто спілкувався з людьми. І вони йому повірили. Однак їхня віра розбилася завдяки діям членів ОВК.

Я приїхала до Обухова, який є центром округу №94, у неділю за годину після опівночі. Ззовні все було спокійно: члени ОВК перераховували документи по дільницях, де раніше був призначений перерахунок голосів.

Однак у таборі опозиціонерів всі були напружені, бо чекали, що на засідання приїде Засуха. А ЦВК швидко зробить все, щоб оголосили її переможницею.

Так і сталося.

Спочатку стало відомо, що до будівлі, де знаходиться ОВК, приїхали адвокати Засухи і привезли рішення Київського апеляційного адміністративного суду. Відкрито ніхто їх не реєстрував, все робилось тихо.

В цей момент стало зрозуміло, що виборча комісія не збирається далі проводити перерахунок на ще 6 дільницях, який вона раніше сама вирішила провести.

Коли головуючий поставив це питання на обговорення, депутати і представник опозиції заявив, що чиняться протиправні дії.

"Після прийняття рішення про перерахунок ОВК самостійно не має права його скасувати", - кричав представник опозиції. 

Однак членів комісії ні це, ні заклик їхнього колеги від опозиції, ніяк не зупинив, вони скасували перерахунок голосів по 6 дільницях.

В залі відчувалася напруга, депутати від опозиції тиснули. Члени ЦВК почали соватись, кудись дзвонити по телефону, при тому що це була 5 година ранку.

Кульмінацією став прихід Тетяни Засухи. Вона увійшла до залу з кам'яним обличчям. Привела з собою Беркут, який одразу поставили по краях на вході до президії, де розмістилися члени ОВК. 

Низьким голосом Засуха скомандувала членам ЦВК працювати, міліції наказала "вигнати з зали всіх, хто заважає".

Міліція навіть кинулась виконувати цей наказ, але коли зустріла депутатів, відійшла.

Засуха ходила по залі взад-вперед то до членів ОВК, басом говорила "працювати!", то всередину залу, то потім назад до депутата від БЮТ Олійника, який в цей час оголошував заяву про злочин.

З обличчям, повним ненависті, Засуха вимагала від депутата заспокоїтися, потім змінила тактику, зробила янгольський вираз обличчя і навіть потріпала Олійника за щоку. Вона взагалі намагалася якось доторкнутися до тих, хто завдавав їй дискомфорту.

Це виглядало так, немовби вчителька пришла до школи і спілкується зі своїми учнями, що проштрафились.

До Романюка вона взагалі звернулася: "Хлопче, молодий і красивий".

Поки Засуха командувала, її чоловік - одіозний колишній губернатор Київщині Анатолій Засуха - спостерігав за всією цієї картиною з коридору перед входом до зали, де засідала ОВК, і дуже обурювався, що його знімають.

З приходом Засухи члени ОВК відчули свою силу, натягнули товсту непробивну шкіру і включили повний ігнор ситуації, яка відбувалася на засіданні. Вони діяли за планом – "Засуха депутат", який виконали "на відмінно".

Відбулося ще одне голосування. Дехто з комісії не зрозумів, чого воно стосувалося. Головуючий на засідання запропонував звернутися з таким питанням до когось іншого.

Після цього члени ОВК пішли штампувати протоколи. Підготували підсумковий протокол, який і ухвалили. Не підтримали його лише 5 членів ОВК з опозиційних сил, які символічно виставили коробки з неперерахованими бюлетенями на столи.

Засуха шепотілася з деякими членами ОВК, які представляли зовсім різні партії. Деякі жінки з ОВК навіть не думали приховувати радість після проведеної операції з намалювання перемогу Засусі.

Мало хто вірив, що опозиційний кандидат з перевагою у 8 тисяч міг не пройти. Це найгірше в цій ситуації, бо кожен тепер розуміє, що партію влади не зупинить ніщо, навіть 30 тисяч людей, які віддали свої голоси, і яких просто викреслили.

За підсумковим протоколом ОВК Засуха отримала 24 555, а Романюк - 23 386. До цих дій кількість голосів за Романюка постійно зростала, і при 97,79% оброблених протоколів він мав 38 632 голоси, а Засуха 30 114.

 

Вам не страшно жити в такій країні, спитала я кандидата в депутати від Фронту Змін Андрія Пишного. "Страшно, саме тому я і йду в політику, щоб це змінити", - відповів він.

P.S Склад Окружної виборчої комісії № 94, яка прийняла таке рішення, дивіться тут

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

ДІЯ на експорт. Чим український GovTech приваблює закордонних партнерів

Справедливість, що шкодить. Які наслідки матиме рішення про "покарання" українців за кордоном

Коли запрацює еАкциз в Україні

Що наші діти дивляться на YouTube українською?

Чому "клуб білого бізнесу" - дуже погана ініціатива?

"Ти цілий день живеш його життям": повсякдення доглядальниць за пораненими ветеранами