Викрадена в Сирії українка сказала, що працювала на спецслужби

Четвер, 29 листопада 2012, 15:20

Викрадена в Сирії громадянка України Анхар Кочнєва сказала на камеру, що працювала на російські спецслужби і була перекладачем відомих співробітників сірійської держбезпеки.

Відповідний відеозапис з'явився в середу в Youtube із посиланням на групу прихильників радикальних сірійських ісламістів, пише "Взгляд".

Жінка сидить на дивані, на голові синій головний убір. Вона промовляє по-арабськи:

"Моє ім'я Кочнєва Анхар Володимирівна, громадянка України, 1972 року народження. Жила в Росії, але громадянка України. Приїхала в Сирію в січні 2012 року як журналістка. З підробленим пропуском журналіста. Насправді, основна робота була перекладачем між російськими й сірійськими офіцерами".

Кочнєва розповіла, що "брала участь у боях у Баба Амру й Забадані, була перекладачем у російського офіцера Петра Петрова, сирійських офіцерів Есама Захреддіна та Алі Хізама".

"Коли жила в Сирії, проводила зустріч із генералом Асефом Шаукат, який мене направив у Хомс. Крім Хомса була в Халебі, Ідлібі, і Забадані також перекладачем. Під час вибуху в будівлі Генштабу, у Дамаску Сирія, 26 вересня, була всередині будівлі, там були важливі збори, там також була перекладачем ", - говорить вона.

"Я приїхала сюди за наказом російських спецслужб для роботи в Сирії. Була захоплена, коли поверталася з Тартуса в Дамаск. У дорозі зі мною був офіцер сирійської армії для охорони. Прошу російський та український уряди виконати вимоги викрадачів", - звертається Кочнєва.

Це звернення розміщене у мережі під заголовком "дуже серйозні й важливі зізнання російської шпигунки в Сирії".

Відео розміщене з посиланням на групу прихильників сирійської опозиції "Фронт перемоги сирійців – моджахедів Сирії".

"Ми не партія й не організація, - повідомляють про себе адміністратори групи, створеної лише 10 листопада 2012 року, - Ми моджахеди, що борються на шляху Аллаха. Кожна людина, що слідує в своїй акиді меті державотворення, із Фронту перемоги. Ми прагнемо до відновлення Шаріату, загубленого в законах людства".

Як відомо, у середині жовтня близькі Кочнєвої повідомили про її зникнення у Сирії. За їхніми даними, Кочнєва, яка співпрацювала з низкою російських видань у якості стрингера, 9-10 жовтня була викрадена неподалік від міста Ель-Кусейр.

Палестинка за материнською лінією, Анхар вільно володіє арабською мовою. Із середини 90-х Кочнєва жила й працювала в Москві, працювала директором турфірми й регулярно їздила на Близький Схід. Востаннє вона приїхала в Сирію 22 вересня.

Кочнєва була відома своєю різкою критикою на адресу прихильників сирійської опозиції: як тих, хто воює в країні, та к і тих, хто живе у Росії. Вона неодноразово отримувала погрози, на неї збирали компромат і в Москві, пише "Взгляд".