Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Опозиція має тиснути на нелегітимність виборів, а не обнулятися - депутат

Вівторок, 6 листопада 2012, 12:16

Повторити досвід з обнулінням списків, як у 2007 році, опозиціонерам не вдасться, а потрібно доводити громадськості нелегітимність результатів виборів.

Таку думку висловив депутат фракції НУНС Юрій Ключковський в ефірі Радіо "Свобода".

"Не вдасться (повторити 2007 рік)", - сказав він.

Ключковський зазначив, що "нова Верховна Рада не буде легітимною через те, в який спосіб здійснювався підрахунок голосів", але це не означає юридичної недієздатності парламенту.

"Всі ці відверті махінації, зловживання, грубощі, застосування сили, фальсифіковані рішення судів, неправосудні рішення – все це показало, що ця Верховна Рада, сформована не народом, а діючою владою, є нелегітимна. Народ її не визнає", - заявив депутат.

"Однак це ще не означає юридичної недієздатності Верховної Ради. Для того, щоб Верховна Рада була юридично недієздатна, потрібно, щоб на момент відкриття першої сесії було обрано менше за 300 депутатів", - додав Ключковський.
 
За його словами, домогтися останнього досить складно, бо з 1997 року "вже немає норми закону, яка дозволяє рішенням партійних з’їздів обнуляти списки".

"Відмовитися від мандату можуть ті, хто обраний. Тоді будуть оголошені обраними наступні по списку. Треба, щоб всі, хто є у списку, аж до останнього номера, відмовилися особисто від мандата, щоб списки були обнулені", - пояснив депутат.
 
"Однак це не вирішує питання, адже це лише половина складу – (а ще є) мажоритарна складова. Ті, хто виграли вибори, можуть відмовитися від мандату, не отримати мандат. Однак тоді ЦВК призначає повторні вибори, які відбудуться протягом 60 днів. І ніхто не буде оголошувати недієздатною Верховну Раду, поки ці вибори не відбудуться", - додав він.
 
При цьому Ключковський не виключає, що нові вибори, влада проведе "таким чином, що там вже й рипнути опозиції не дозволять?".
 
"Я підрахував, що сьогодні, – не кажу, що це провладна коаліція, але ті, хто ні в якому разі не складуть мандатів, а це Партія регіонів, комуністи, 40 з гаком самовисуванців і 3 представники "Народної партії" і "Союзу", – то це складає 275-276 мандатів", - зазначив він.

"Значить, треба докупити 25 "тушок" із теперішньої опозиції – і є 300 голосів, Рада буде працювати у новообраному складі", - додав Ключковський.

На його думку, опозиція зараз має "пояснювати максимально широким колам громадськості нелегітимність результатів виборів у тому вигляді, в якому вони сьогодні висять, за даними електронних повідомлень, на сайті ЦВК".

"Це означає змушувати владу і, в першу чергу, ЦВК більш відповідально ставитися до своїх обов’язків", - сказав депутат і додав, що треба "змушувати ЦВК виявляти всі факти фальсифікацій та відновлювати справедливість у підрахунку голосів" в округах.

"Зараз потрібно показати насамперед українським громадянам, що влада не всесильна і що влада не може викручувати руки і ставити усіх на коліна", - вважає Ключковський.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...