Студенти розкритикували новий законопроект регіоналів про вищу освіту

Неділя, 30 грудня 2012, 12:24

У громадській ініціативі "Студентський захист" критично оцінюють запропонований депутатами-"регіоналами" законопроект про вищу освіту.

Як заявив у переданому УНІАН коментарі координатор громадської ініціативи "Студентський захист" Андрій Черних, автори нової редакції законопроекту пропонують повернути вступні іспити.

Також, за його словами, відповідно до законопроекту вноситься поняття балу вищого навчального закладу.

Відповідно до законопроекту, громадяни України мають право безоплатно здобувати вищу освіту в державних і комунальних вищих навчальних закладах на конкурсній основі відповідно до стандартів вищої освіти.

Реалізації статті в такому формулюванні може призвести до того, що деякі громадяни можуть отримувати і другий і третій раз безкоштовні освіту, а і інші – жодного. Це є порушення норм Конституції, вважають в "Студентському захисті".

"Абсолютно невиправдним є включення до переліку причин відрахування - порушення статуту, правил внутрішнього розпорядку вищого навчального закладу, так як під таке визначення можна дуже легко "відрахувати небажаного" студента", - зазначає Черних.

Відповідно до законопроекту, мова (мови) навчання у вищих навчальних закладах України визначається відповідно до Конституції та законодавства про мови. В схваленому урядом законопроекті, мовою викладання у вищих навчальних закладах є державна мова.

Відповідно до норм регламенту Верховної Ради, альтернативний законопроект може бути внесений не пізніш як у 14-денний строк після дня надання народним депутатам першого законопроекту з відповідного питання.

"Переконаний, що ініціатива народних депутатів України пришвидшить подання до парламенту урядового законопроекту про вищу освіту, робота над яким велась більше року", - зазначив координатор "Студентського захисту".

Як повідомлялося, народні депутати Сергій Ківалов, Григорій Калетнік та Микола Сорока (всі з фракції Партії регіонів) внесли на розгляд Верховної Ради проект закону "Про вищу освіту" (нова редакція).