Регіонали пропонують новий варіант закону про вищу освіту

Субота, 29 грудня 2012, 13:37

У Верховній Раді зареєстрований проект закону "Про вищу освіту" в новій редакції.

Ініціатори законопроекту - народні депутати фракції Партії регіонів Григорій Калєтнік (ректор Вінницького національного аграрного університету), Сергій Ківалов (президент Національного університету "Одеська юридична академія") та Микола Сорока (в.о. ректора Національного університету водного господарства та природокористування).

Згідно з пояснювальною запискою, цим законопроектом пропонується розширення автономії вищих навчальних закладів як головний принцип державної політики у сфері вищої освіти. Передбачені інституційні, академічні та фінансові засади автономії ВНЗ.

Пропонується також збільшення терміну навчання за освітньо-кваліфікаційним рівнем магістра до 1,5-2 років, а в аспірантурі за рівнем доктора філософії (кандидата наук) – з 3 до 4 років. Встановлено термін навчання в докторантурі за науковим рівнем доктора наук - 3 роки.

У законопроекті знято обмеження щодо форм навчання за освітньо-науковою програмою доктора філософії (кандидата наук) і науковою програмою доктора наук.

Крім того, пропонується змінити назву вченого звання "старший науковий співробітник" на "старший дослідник".

На сайті Верховної Ради також зареєстровані супутні проекти законів - про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо врегулювання окремих питань організації фінансово-економічних відносин у системі вищої освіти, а також про внесення змін до Податкового кодексу щодо врегулювання окремих питань оподаткування в системі вищої освіти.

Ініціатори ті ж самі. Текстів законопроектів на парламентському сайті немає.

Раніше Кабінет міністрів вирішив відкликати з Верховної Ради і доопрацювати законопроект про вищу освіту (№ 9655).

3 грудня в.о. віце-прем'єра - міністра соціальної політики Сергій Тігіпко повідомив, що Кабмін схвалив законопроект про вищу освіту. У той же час, уточнив він, законопроект ще буде доопрацьовуватися, зокрема, будуть проводитися консультації між відповідними міністерствами та відомствами.

Інтерфакс-Україна

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування