ЄС не заборонятиме українцям зі старими паспортами в’їжджати

Вівторок, 4 грудня 2012, 16:21

Євросоюз не заборонятиме з 1 червня 2013 року в’їжджати на свою територію українцям – власникам не біометричних паспортів.

Про це заявив речник Міністерства закордонних справ Олександр Дикусаров, коментуючи відповідне припущення депутата від Партії регіонів Василя Грицака

"Поширена деякими українськими ЗМІ інформація про нібито запровадження Євросоюзом з 1 червня 2013 року вимоги про наявність у громадян третіх держав біометричного проїзного документу не відповідає дійсності", - цитує представника МЗС радіо "Свобода".

"Стаття 5 кодексу Шенгенських кордонів передбачає, що громадяни третіх держав здійснюють перетин кордонів ЄС на підставі дійсного проїзного документа та наявності, якщо це вимагається, візи", - пояснив Дикусаров.

За його словами, українські громадяни і надалі зможуть в’їжджати до країн Євросоюзу на підставі чинного закордонного паспорту без вимоги, щоб він був біометричний.

Запровадження біометричних паспортів – це ключ для України у процесі полегшення візового режиму з Євросоюзом із перспективою його скасування. План із лібералізації візового режиму з ЄС Україна виконує з 2010 року, наголосив Дикусаров.

Зі свого боку, директор Департаменту паспортної роботи і громадянства Державної міграційної служби Діна Пімахова сказала, що терміново змінювати паспорти на біометричні не потрібно.

"Закон передбачає, що документи, які були видані до набуття чинності законом, продовжують діяти. Ті документи, які мали термін дії, наприклад, паспорти для виїзду закордон, то вони діятимуть відповідно до закінчення цього терміну", - заявила вона.

"Тому казати, що необхідно сьогодні громадянам, які мають паспорти громадян України, змінювати їх – не можна. Проте вони будуть мати таку змогу", - наголосила Пімахова.

Вона також зазначила, що при отриманні нових документів, які запроваджує закон, не потрібно буде йти фотографуватися у фотосалони: фотографувати будуть безпосередньо в підрозділах Державної міграційної служби.

Як відомо, ухвалений і підписаний президентом закон "Про Єдиний державний демографiчний реєстр і документи, що пiдтверджують громадянство України, посвiдчують особу чи її спецiальний статус" передбачає запровадження електронних паспортiв для українцiв.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News