Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Власенко вважає, що рішення Євросуду щодо Тимошенко поки притримують

Вівторок, 4 грудня 2012, 18:12

Захист екс-прем'єра Юлії Тимошенко очікує рішення Європейського суду з прав людини за її скаргою про незаконність затримання після 15 грудня 2012 року.

Про це сказав захисник Тимошенко, депутат від БЮТ Сергій Власенко, якого цитує УНІАН.

Як відомо, Тимошенко скаржиться на порушення Європейської конвенції з прав людини за ст. 5 зі ст. 18 (незаконність затримання і утримання під вартою; політичні мотиви переслідування).

Захисник зазначив, що в нього "є розуміння", чому рішення ЄСПЛ ще не оголошене, однак відмовився говорити про це, допоки відповідна інформація не буде підтверджена.

"У мене є інформація, якою я поки що не хочу ділитися офіційно зі ЗМІ. Якщо мені цю інформацію підтвердять, то я її оприлюдню. У мене є розуміння, чому немає рішення ЄСПЛ. У мене є розуміння, що відбувається. Я очікую рішення в нашій справі після 15 грудня. Для початку за ст. 5 та ст. 18", - сказав Власенко.

Він підкреслив, якщо ЄСПЛ встановить те, що Тимошенко переслідується за політичними мотивами, то захист екс-прем'єра буде "дещо по-іншому вимагати виконання рішення ЄСПЛ", аніж це робив захист екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка.

"Весь час Янукович розповідає, що в Україні немає політичних в'язнів і це все політичні інсинуації. Хоча, як мінімум, вже остаточним рішенням Європейського суду встановлено, що Луценко політичний в'язень. Якщо це буде встановлено стосовно Тимошенко, то, повірте, ми будемо дещо по-іншому вимагати виконання рішення ЄСПЛ у справі Тимошенко", - зазначив він.

"Казки Янковича-Лавриновича про те, що вони виплатили компенсацію і закрили тему, нехай вони розказують один одному. Це до виконання рішення ЄСПЛ немає ніякого відношення", - сказав Власенко.

Він уточнив, що закон передбачає можливість виправлення порушення Конвенції з прав людини, яке допустила держава.

"Я хочу нагадати поважним знавцям українських законів, що є стаття 10 закону "Про порядок виконання рішень Євросуду з прав людини", у якій чітко сказано, що, окрім тих форм виконання судового рішення, які вказані напряму в рішенні, є додаткові міри індивідуального та загального характеру для того, щоб виправити те порушення Конвенції, яке допустила держава", - підкреслив Власенко.

Власенко також уточнив, що по інший скарзі Тимошенко про порушення її права на справедливий суд, в Євросуд не зможе прийняти рішення до нового року.

"На жаль, процедури Європейського суду не дозволяють одержати це рішення до нового року", - сказав він агентству "Інтерфакс-Україна".

При цьому він підкреслив, що мова йде про дотримання процедур, а не про затягування справи.

"За шостою статтею (про порушення права на справедливий суд) заяву прийнято, їй привласнений номер, і вона рухається по процедурі Європейського суду і рухається, як мені здається, за максимально прискореною процедурою. Ми з розумінням ставимося до процедур, які витримує Європейський суд в нашій справі", - зазначив Власенко.

Як відомо, 14 грудня 2011 року Європейський суд з прав людини ухвалив рішення про надання пріоритетного статусу скарзі Тимошенко.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...
Реклама: