Асамблея Кравчука одержала нові зміни до Конституції

П'ятниця, 7 грудня 2012, 07:54

Конституційна асамблея замість розробки комплексної конституційної реформи взялася за розгляд законопроекту про внесення змін у Конституцію від Банкової.

Про це пише газета Комерсант.

Документ, представлений радником президента Андрієм Портновим, стосується судової реформи. 

Законопроектом пропонується змінити вікові обмеження для кандидатів на посаду судді, а також для суддів - нижній поріг для призначення на посаду судді підняти з 25 до 30 років, а граничний вік перебування в посаді - з 65 до 70 років.

Для новопризначених суддів підвищуються вимоги щодо досвіду роботи в сфері юриспруденції - у судді має бути як мінімум 5 років практики (сьогодні - 3 роки).

При цьому новий суддя одразу буде призначатися безстроково. Зараз, як відомо, для суддів, призначених уперше, діє п'ятирічний випробний термін, на якому, зокрема перебував суддя Кірєєв під час суду над Тимошенко. 

Ще одне нововведення полягає в тому, що для створення, ліквідації й реорганізації судів загальної юрисдикції щораз буде вимагатися прийняття Верховною радою окремого закону — зараз для цього достатньо указу президента. 

Як очікується, Конституційна асамблея затвердить цей документ на своєму наступному засіданні.

"Він буде поданий у парламент тільки після того, як пройде експертизу Конституційної асамблеї й Венеціанської комісії",- пообіцяв, виступаючи на засіданні, Портнов.

"Очевидно, проект не може бути прийнятий у тому вигляді, що є зараз, він вимагає змін і доповнень, і асамблея має намір його розглянути. Але він є гарною базою для роботи — запропоновані зміни поліпшать судову систему",— заявив секретар Венеціанської Комісії Томас Маркерт. 

Не маючи претензій до тексту документа, співрозмовники видання  стурбовані тим, що в КА вже другий раз надходять законопроекти, розроблені за її межами - на минулому засіданні асамблеї довелося затвердити проект, запропонований Кабміном.

"На жаль, КА стає усе більше схожа на комісію Олександра Лавриновича (в 2011 році займалася підготовкою закону про вибори народних депутатів), завдання якої полягало в тому, щоб затверджувати ідеї Банкової",— поділився з виданням високопоставлений європейський дипломат. 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...